Постпред Британії при ООН: підозрюваних у замаху на Скрипалів шукатиме Інтерпол

Представниця Британії в ООН: високий рівень «чистоти» рідини, якою отруїли Скрипалів, вказує на те, що її виготовляли під державним контролем

Підозрюваних в отруєнні колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його дочки Юлії шукатиме Інтерпол за сприяння Лондона, заявила під час засідання Ради безпеки ООН представниця Великої Британії Карен Пірс.

Вона уточнила, що британська влада не буде вимагати екстрадиції росіян, оскільки Конституція Росії не дозволяє видавати своїх громадян.

Пірс зазначила, що прем’єр-міністр Британії Тереза Мей повідомила про можливе розширення санкцій щодо Росії. За словами представниці Британії, високий рівень «чистоти» рідини, якою отруїли Скрипалів, вказує на те, що її виготовляли під державним контролем.

За словами Пірс, Британія спільно зі своїми союзниками продовжить вживати заходи щодо «країн, чиї розвідувальні служби погрожують безпеці у світі».

Представник Росії при ООН Василь Небензя відкидає звинувачення Лондона. За його словами, підозра в причетності підозрюваних до діяльності російської розвідки й отруєнню в британському Солсбері ніяк не підтверджуються.

Небензя також повідомив, що Велика Британія не надала Росії доступ до візових даних підозрюваних. Він додав, що Лондон відмовляє Москві в дипломатичному доступі до Скрипалів.

5 вересня прокуратура Великої Британії назвала імена громадян Росії, підозрюваних в отруєнні нервово-паралітичною речовиною «Новачок» Сергія Скрипаля і його дочки Юлії у Солсбері: це громадяни Росії Олександр Петров і Руслан Боширов.

У прокуратурі 5 вересня заявили, що мають «достатні докази» для їх обвинувачення. За даними слідства, росіяни в’їхали в Британію 2 березня за російським паспортами на чуже ім’я. Одним із головних доказом проти них є те, що в лондонському готелі, де вони жили, виявлені сліди «Новачка».

У Міністерстві закордонних справ Росії назвали це «інформаційною маніпуляцією».

Отруєння в березні Скрипалів, які після тривалого перебування в лікарні одужали, викликало дипломатичну кризу у відносинах між Великою Британією і ширше Заходом, з одного боку, і Росією, з іншого. Лондон звинуватив в отруєнні Скрипалів бойовою хімічною зброєю, яку почали розробляти в часи СРСР на території Росії, нинішню російську владу. Москва відкидає ці звинувачення.