Розслідування Радіо Свобода про викрадення та вивезення українських дітей до Росії – у фіналі престижного британського конкурсу AIB

У розслідуванні «Список 31» журналісти встановили особи дітей, яких незаконно депортували до РФ з окупованої Донеччини, відстежили маршрут, за яким їх вивозили, та назвали організаторів, відповідальних за це

«Список 31», розслідування проєктів Радіо Свобода «Схеми» і «Ти як?» про викрадення дітей з окупованих Росією територій, увійшло до фіналу британського журналістського конкурсу Асоціації міжнародного мовлення (AIB). Про це стало відомо 23 вересня.

Розслідування «Список 31» потрапило до категорії «Національні питання», де змагається за відзнаку з сімома іншими фіналістами, як британський Channel 4 та бельгійський VRT.

«AIB відзначає найвищі стандарти у журналістиці та викладенні фактів на різних платформах, як телебачення, радіомовлення, та онлайн майданчики. Потрапити до шорт-листа – значне досягнення, оскільки заявки до всіх наших категорій у 2024 році, як ніколи, надзвичайно високого ґатунку», – ідеться в оголошенні списку фіналістів конкурсу.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Список 31». Як Росія викрадала українських дітей і хто з окупантів до цього причетний

У розслідуванні «Список 31» журналісти Радіо Свобода встановили особи дітей, яких незаконно депортували до Росії з окупованих територій Донецької області, відстежили маршрут, за яким їх вивозили, та назвали організаторів, відповідальних за це.

До фіналу конкурсу також потрапили й два подкасти Радіо Свобода.

Серед них: подкаст Radio Farda (Іранська служба) про провідних іранських спортсменок, мрії яких зруйнувала гендерна дискримінація, що посилилась після революції 1979 року і створення Ісламської республіки; та відеоподкаст «Архіпелаг Бєлаг» (Білоруська служба), який розповідає про порушення прав людини режимом білоруського авторитарного правителя Олександра Лукашенка.

Оголошення та нагородження переможців конкурсу AIB відбудуться 22 листопада у Лондоні.

У 2022 році Радіо Свобода отримало відзнаку AIB у категорії «постійне новинне висвітлення (телебачення і відео)» за репортажі про російську війну в Україні. Члени журі звернули увагу на роботу мережі кореспондентів Радіо Свобода та телеканалу «Настоящее время», створеного Радіо Свобода в Україні з участю «Голосу Америки».

У категорії гарячих новин (телебачення і відео) 2022 року перемогла редакція CNN International за висвітлення подій в Україні. У категорії довге аудіо – редакція BВC Sounds із подкастом про війну Ukraincast-100 днів. У категорії спеціалізоване фактичне ТВ/відео – редакція розслідувань каналу Al Jazeera з матеріалом про політичні процеси у США.

У 2023 році у фінал конкурсу AIB також увійшов фільм-розслідування «Схем», присвячений пам’яті продюсерки та журналістки Радіо Свобода Віри Гирич, яка загинула 28 квітня 2022 року в Києві внаслідок влучання російської ракети у багатоквартирний будинок, у якому вона мешкала.

Асоціація міжнародного мовлення (AIB) – це неурядова організація, яка відзначає теле-, радіо- та онлайн-мовників за професійну журналістику. Секретаріат AIB розташований у Великобританії.