Ватажку угруповання «ДНР» Пушиліну та його прибічникам оголосили підозри у депортації дітей після розслідування Радіо Свобода

Підставою стали викриття фільму Радіо Свобода про вивезення українських дітей з окупованих територій до Росії

В Офісі генерального прокурора України повідомили про підозри лідеру угруповання «ДНР» Денису Пушиліну та його підлеглим – «фахівчиням з прав дітей» Елеонорі Федоренко та Світлані Майбороді. Підставою, зокрема, стали викриття фільму Радіо Свобода про вивезення українських дітей з окупованих територій до Росії – про це у Генпрокуратурі повідомили 1 жовтня.

У фільмі-розслідуванні «Список 31», опублікованому у червні 2023 року, журналісти проєктів Радіо Свобода «Схеми» і «Ти як?» встановили особи дітей, яких незаконно депортували до Росії з окупованої частини Донецької області, відстежили маршрут, за яким їх вивозили, та назвали організаторів, відповідальних за це. Зокрема – Пушиліна, Федоренко та Майбороду, серед інших.

27 вересня 2024 року на сайті Офісу генпрокурора опублікували тексти підозр Пушиліну, Федоренко та Майбороді та повістки про виклик до слідчої Служби безпеки України. Їх обвинувачують у «порушенні законів і звичаїв війни», «вчиненим за попередньою змовою групою осіб» – за це передбачено до 12 років позбавлення волі.

«Депортація зазначених вище дітей не відповідала вимогам, установленим міжнародним гуманітарним правом, оскільки не була виправдана міркуваннями безпеки або станом здоров'я. Окрім того, відсутні підстави, які б вказували на те, що переміщення дітей на територію, підконтрольну Україні, було неможливе. Російська влада не намагалася встановити контакт з українською владою щодо цього», – йдеться у тексті підозри.

В Офісі генпрокурора зазначають, що ґрунтували підозри фігурантам на знахідках фільмів-розслідувань Радіо Свобода та українського англомовного видання Kyiv Independent.

В Україні Пушилін у розшуку з 2014 року, коли на хвилі проросійських протестів у Донецьку, він брав участь у захопленні влади у місті та, зрештою, потрапив до верхівки підконтрольного Росією угруповання «ДНР». Відтоді він й у санкційних списках США, ЄС, Великої Британії, Австралії, Канади та інших країн, зокрема за «підрив територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України».

За останні 10 років в Україні Пушиліну оголошували підозри за «захоплення структури державної влади», «посягання на територіальну цілісність», «створення терористичної групи», «масові заворушення», «колабораційну діяльність», «порушення законів і звичаїв війни» та інші злочини. Та ця підозра – перша за участь Пушиліна в організації депортації українських дітей.

Елеонора Федоренко та Світлана Майборода наразі – не у розшуку в Україні, однак під санкціями у Франції, Швейцарії та інших країнах, зокрема за участь у депортації українських дітей до РФ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Список 31». Як Росія викрадала українських дітей і хто з окупантів до цього причетний