У Відні скасували виступ грецько-російського диригента, який не засудив війну проти України

Грецький диригент Теодор Курентзіс (на фото) у 2014 році отримав громадянство Росії

Організатори Віденського фестивалю (Wiener Festwochen) скасували виступ диригента Теодора Курентзіса після того, як київська диригентка Оксана Линів, яка бере участь у цій же програмі, розкритикувала його позицію щодо війни в Україні. Про це повідомляють The New York Times та Der Spiegel.

Головною темою програми виступів мала стати війна в Україні. Організатори планували провести концерт Оксани Линів 2 червня, а Курентзіса – 12 червня 2024 року. Виступ Курентзіса мав стати частиною його туру із симфонічним оркестром Південно-Західного радіо Німеччини (SWR), яким він керує з 2018 року. У Відні він мав виконати «Військовий реквієм» Бенджаміна Бріттена.

Однак невдовзі після того, як було оголошено програму, Оксана Линів виступила з протестом проти участі Курентзіса. «Я не можу відповідати за те, що майже 150 музикантів, які їдуть до Відня з війни, будуть поставлені в один контекст із Теодором Курентзісом», – заявила вона.

Через деякий час організатори заявили, що «під час дискусій останніх днів стало ясно, що представити обидва концерти в рамках Віденського фестивалю наразі неможливо». «Ми поважаємо бажання Оксани Линів не бути поміщеною в один контекст із Курентзісом», – йдеться у заяві, яку цитує Der Spiegel.

Художній керівник фестивалю Міло Рау зазначив, що кадиш-реквієм «Бабин Яр» українського композитора Євгена Станковича, який має виконати оркестр під керуванням Оксани Линів, «має центральне місце» в концертній програмі, і його «хотілося б зберегти».

Оксана Линів у відповідь подякувала фестивалю за рішення і заявила, що виконає кадиш-реквієм «Бабин Яр». Представники Курентзіса не відповіли NYT на запит про коментар.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Диригентка Оксана Линів: «Моя кар’єра – це шанс для України в глобальному вимірі»

Програмний директор SWR Анке Май сказала, що «шкодує» про рішення Віденського фестивалю. Вона зазначила, що оркестр ніколи не просив Курентзіса про публічне засудження війни в Україні, «зважаючи на наслідки, які така заява мала б для Курентзіса в Росії».

Диригент грецького походження Теодор Курентзіс працює в Росії багато років. З 2004 року Курентзіс був художнім керівником Новосибірського державного академічного театру опери та балету, з 2011 до 2019 року очолював Пермську оперу. 2014 року Володимир Путін надав Курентзісу російське громадянство.

Курентзіс не виступив публічно із засудженням російського вторгнення в Україну. У липні 2023 року німецький композитор і фортепіанний виконавець Моріц Еґґерт написав диригентові відкритого листа, у якому закликав його висловитися проти війни, проте відповіді від Курентзіса не отримав. У 2022 та 2023 роках кілька концертів Курентзіса в Європі були скасовані.

Курентзіса також критикували за те, що генеральним спонсором його проекту MusicAeterna є російський банк ВТБ, який потрапив під західні санкції. У вересні 2022 року німецький симфонічний оркестр, яким керує Курентзіс, оголосив, що диригент піде зі своєї посади в 2025 році після закінчення контракту. В оркестрі зазначили, що критика Курентзіса через його звʼязки з Росією не вплинула на це рішення.