Влада Швеції хоче якомога швидше відновити діалог із Туреччиною, що відклала переговори про НАТО

«Жодне інше питання національної безпеки не є важливішим, ніж те, щоб ми разом із Фінляндією швидко стали членами НАТО», – заявив прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон

Швеція хоче відновити діалог із Туреччиною щодо заявки Швеції і Фінляндії на швидкий вступ до НАТО, заявив 24 січня прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон.

«Жодне інше питання національної безпеки не є важливішим, ніж те, щоб ми разом із Фінляндією швидко стали членами НАТО», – цитує слова Крістерссона агентство Reuters.

Тим часом, Туреччина відклала на невизначений термін тристоронні переговори зі Швецією та Фінляндією щодо їхніх заявок на членство після протестів у Стокгольмі, на одному з яких спалили копію Корану біля посольства Туреччини.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Президент Туреччини заявив про відмову підтримати вступ Швеції до НАТО

Як повідомило агентство AFP, турецьке дипломатичне джерело заявило, що тристороння зустріч перенесена з лютого на «пізнішу дату», не навівши подробиць.

Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто заявив порталу Yle, що країні, можливо, доведеться переглянути просування заявки на членство в НАТО одночасно зі Швецією, якщо шведська заявка буде заблокована протягом більш тривалого періоду часу.

У той же час він підкреслив, що ще занадто рано коментувати це питання. «Варіант номер один для безпеки Фінляндії та Швеції» все ще передбачає одночасне приєднання до НАТО, зазначив Хаавісто.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ердоган: Швеція й Фінляндія повинні відправити до Туреччини до 130 «терористів» для вступу в НАТО

Швеція і Фінляндія, що дотримувалися нейтралітету протягом десятиліть, подали офіційні заявки на приєднання до НАТО у травні 2022 року, незабаром після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну. Вони зможуть стати членами НАТО лише після того, як протокол про вступ ратифікують всі 30 країн-членів.

Напередодні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що країна не підтримає заявку Швеції приєднатися до НАТО. Він сказав про це після антитурецьких протестів у Стокгольмі, учасники яких публічно спалили Коран і підтримали курдів. Анкара переслідує курдські організації, називаючи їх терористичними.

Навесні Туреччина висунула низку умов для затвердження членства Фінляндії та Швеції в НАТО, зокрема оголосити терористичними низку курдських організацій, скасувати заборону на постачання зброї Анкарі, видати турецькій владі низку курдських й опозиційних діячів, які отримали притулок у Швеції та Фінляндії і яких Туреччина звинувачує в тероризмі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: МЗС: Фінляндія не розміщуватиме ядерну зброю після вступу до НАТО