Шольц, відповідаючи на запитання щодо перспектив України на шляху до НАТО, нагадав про Бухарест

Президент України Володимир Зеленський і канцлер Німеччини Олаф Шольц (праворуч). Берлін, 14 травня 2023 року

Канцлер Німеччини Олаф Шольц відповів на запитання щодо конкретних кроків для України на шляху до НАТО.

«Наше завдання полягає в тому, щоб допомагати Україні захищатися. Наш меседж щодо України досить чіткий, як і щодо російського агресора. Україну ми будемо підтримувати так довго, скільки це буде потрібно. Ми сподіваємося, що війна швидко закінчиться, тому що вдасться за допомогою сучасної зброї Україну привести в такий стан, що вона буде здатна себе захищати. Ми і наші партнери також готуємося до того, що ця підтримка буде довготривалою. На цьому ми концентруємося. Україна має захищатися – також йдеться про практичні питання і питання пов’язані з рішеннями в Бухаресті», – так він відповів на запитання Радіо Свобода щодо конкретних кроків для України на шляху до НАТО.

У квітні 2008 року на саміті в Бухаресті НАТО пообіцяло, що Україна та Грузія одного дня будуть в альянсі і що шлях до членства в НАТО лежить через План дій щодо членства (ПДЧ).

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Чи потрібен План дій щодо членства на шляху України в НАТО?

Як повідомляли ЗМІ минулого року, канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що до вторгнення Росії до України під час розмови з російським президентом Володимиром Путіним запевнив його у віддаленій перспективі членства України в НАТО, вступ Києва до Альянсу «не станеться в найближчі 30 років».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: 82% українців підтримують вступ України в НАТО – опитування

Президент України Володимир Зеленський 30 вересня 2022 року повідомив, що Україна подає заявку на вступ до НАТО за пришвидшеною процедурою. Це сталося після того, як занепокоєні російським вторгненням в Україну Швеція і Фінляндія подали заявку на членство в НАТО в травні 2022 року. Майже через рік, 4 квітня 2023 року, Фінляндія офіційно стала членом НАТО. Швеція все ще чекає на ратифікацію від Туреччини та Угорщини.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Меркель після критики Зеленського: рішення не брати Україну в НАТО у 2008 році було правильним