Звільнено керівництво центральної МСЕК і профільного департаменту МОЗ – Шмигаль

Звільнено керівництво Центральної медико-соціальної експертної комісії, повідомив Шмигаль

Кабінет міністрів України ухвалив низку рішень за результатами засідання Ради національної безпеки і оборони щодо «протидії корупційним та іншим правопорушенням під час встановлення інвалідності посадовим особам державних органів».

Зокрема, звільнено керівництво Центральної медико-соціальної експертної комісії, а також звільнені керівники профільного департаменту Міністерства охорони здоровʼя, який відповідає за координацію діяльності МСЕК, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль 22 жовтня.

Голова уряду додав, що на виконання указу президента до кінця цього року МСЕК будуть ліквідовані, натомість запровадять «цифрову, прозору, європейську модель». Крім того, буде проведена перевірка і перегляд необґрунтованих рішень комісії щодо інвалідності в термін не пізніше трьох місяців.

Раніше, сьогодні, президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо діяльності МСЕК, яке передбачає ліквідацію медико-соціальних комісій, перевірку їх рішень та реформування системи медико-соціальної експертизи в Україні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Малюк: за матеріалами СБУ від початку року підозри отримали 64 посадовці МСЕК

Зеленський повідомив 22 жовтня про засідання РНБО щодо ситуації з МСЕК і зловживаннями посадовців із отриманням інвалідності.

Після цього, зокрема, генеральний прокурор Андрій Костін заявив про звільнення з посади.

Правоохоронці 5 жовтня затримали та повідомили про підозру в незаконному збагачені керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи (МСЕК). Згодом суд взяв підозрювану під варту з альтернативою внесення застави у сумі 500 мільйонів гривень.

За даними СБУ, від початку 2024 року про підозру повідомили 64 посадовцям органів медико-соціальної експертизи (МСЕК). Також за ініціативою відомства «скасовано 4106 висновків про інвалідність, яку призначали на підставі фіктивних документів».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Андрій Костін заявив, що йде з посади генпрокурора – ОГП