Шмигаль: для споживачів, які використовують щонайменше 80% електрики власного виробництва, не діятимуть графіки вимкнень

За словами прем’єра, таким чином держава стимулює енергетичну автономію бізнесу.

Кабмін ухвалив постанову, за якою для споживачів, що використовують не менше 80% електроенергії власного виробництва, не діятимуть графіки вимкнень. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, таким чином держава стимулює енергетичну автономію бізнесу.

Шмигаль зауважив, що ситуація в енергосистемі залишається непростою, попри те, що зараз немає планових відключень електроенергії для споживачів.

Як зазначає прем’єр, для забезпечення «належного рівня» підготовки до зимового періоду, держава запровадила пакет програм і заходів для прискорення розбудови децентралізованої генерації.

«Це кредити бізнесу і громадянам на створення альтернативної енергетики, безмитне ввезення енергообладнання, спрощення бюрократичних процедур для запуску генераційних установок. Продовжуємо цю роботу в постійному режимі», – пояснив він.

З 27 липня набув чинності закон про зняття ввізного мита й ПДВ для енергообладнання. В уряді повідомляли, що тепер у пільговому режимі громадяни та бізнес можуть завозити електрогенератори, інвертори, акумулятори, зарядні станції тощо.

Голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький, коментуючи 26 липня ситуацію в українській енергосистемі, повідомив, що «найскладніший період літа уже позаду». Він зазначив, що якщо не буде нових масштабних пошкоджень електростанцій – то ситуація матиме тенденцію до покращення.

Внаслідок масованих атак російських військ на енергетику втрачено 9 ГВт виробничих потужностей. Тривають постійні обстріли, особливо на прифронтових та прикордонних територіях. Часто під удари потрапляють підстанції, лінії системи передачі електроенергії.