У Сербії споруджують памʼятник російському імператорові Петру І

Президент Росії Володимир Путін нагороджує президента Сербії Александра Вучича орденом Олександра Невського (фото архівне)

У Сербії, в містечку Сремскі Карловці, споруджують памʼятник російському імператорові Петрові Першому, передає кореспондент Радіо Свобода.

Міська рада ухвалила таке рішення відразу після недавньої заяви російського президента Володимира Путіна, у якій він звеличив колишнього самодержця і сказав, що Росія продовжує його «справу».

Ініціатором спорудження памʼятника став так званий «Російський науковий інститут» у Белграді, який раніше називався Російським інститутом стратегічних досліджень. Згадана установа, як повідомляють місцеві ЗМІ, «вивчає російську спадщину в Сербії й популяризує спільну історію двох країн».

Памʼятник поставлять в парку у центрі містечка, біля будинку богословства Сербської православної церкви.

На спорудження памʼятника дали дозвіл відповідні державні органи й міністерство культури Сербії, хоча зазвичай такі дозволи надають після кількамісячних, а то й кількарічних обговорювань на кількох рівнях із залученням експертів, митців та громадськості.

Сремскі Карловці розташовані на березі Дунаю на півночі країни, неподалік Нового Сада. Містечко свого часу було культурним й релігійним центром сербів у Австро-Угорщині й резиденцією сербського патріарха.

Урядовці, політичні й культурні діячі досі публічно не висловлювались щодо спорудження памʼятника, який може розглядатися як прояв «служіння» Сербії російським інтересам. Відкриття пам’ятника очікується до кінця червня.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Путін заговорив...і порівняв себе із Петром I. Що означають його заяви?

Нещодавно президент Росії Володимир Путін порівняв себе з Петром Першим, а вторгнення в Україну – з Північною війною. Такі історичні паралелі він провів після відвідин виставки, присвяченої 350-й річниці з дня народження Петра І. Російський президент заявив: з тих часів нічого не змінилося, адже тоді імператор вів війну зі Швецією, яка продовжувалася 21 рік. При цьому Путін заявив, що це була не загарбницька війна, а «повернення і зміцнення територій».