ЄС розкритикував заяви про розвідувальну співпрацю між Белградом і Москвою

Віцепрем’єр-міністр Сербії Александар Вулін (праворуч) і віцепрем’єр-міністр Росії Денис Мантуров зустрічаються в Москві 15 серпня

Європейський союз заявив Сербії, що підтримка зв’язків із Росією під час її агресивної війни проти України несумісна з цінностями ЄС і процесом вступу.

«Європейський союз чітко заявив нашим партнерам: відносини з Росією не можуть бути звичними після неспровокованої і невиправданої агресії Росії проти України», – йдеться у заяві ЄС 15 серпня у відповідь на запит Радіо Свобода.

У Брюсселі також заявили, що ЄС «хоче розраховувати на всі країни-кандидати як на надійних європейських партнерів щодо спільних принципів, цінностей, безпеки і процвітання».

Така реакція з’явилася після зустрічей між віцепрем’єр-міністром Сербії Александаром Вуліним і офіційними особами Кремля в Москві цього тижня та після заяв про розвідувальну співпрацю Сербії з Росією.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Сербський чиновник подякував Росії за попередження про заворушення на наступний день після арешту протестувальників

Під час чотириденного візиту до Москви Вулін зустрівся з кількома урядовцями, включно з першим віцепрем’єром Денисом Мантуровим 15 серпня.

«Відносини між двома країнами, незважаючи на численні виклики, перебувають на високому рівні», – йдеться в заяві сербського уряду після зустрічі.

15 серпня Вулін також зустрівся з міністром енергетики Росії Сергієм Цивільовим і висловив подяку за поставки природного газу, які, за його словами, забезпечують енергетичну безпеку Сербії.

Сербія повністю залежить від російського газу, але зробила перші кроки до диверсифікації енергетики.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Парламент Сербії затвердив новий склад уряду. В його складі – двоє політиків під санкціями США

14 серпня Вулін зустрівся з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим у Москві, щоб обговорити «подальше вдосконалення сербсько-російського стратегічного партнерства», йдеться в заяві уряду Сербії.

Він повторив, що пишається тим, що Сербія «не є частиною антиросійської істерії» і не приєдналася до санкцій Заходу проти Москви, запроваджених у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

На початку візиту Вулін подякував російським силовим структурам «за попередження про підготовку масових заворушень і спроби державного перевороту» в Сербії.

Уряд назвав нещодавні масові протести проти видобутку літію «спробою державного перевороту», а президент Сербії Александар Вучич звинуватив неназвані країни Заходу в тому, що вони стоять за протестами.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Сербія: поліція в Белграді витіснила з вокзалів учасників протестів проти видобутку літію

Вучич сказав, що перед масовою акцією протесту 11 серпня до Сербії надійшли попередження від російських служб, які повідомляли, що кінцевою метою демонстрацій є повалення керівництва країни.

Уряд Сербії й Агентство безпеки і розвідки (BIA) не відповіли на запит Радіо Свобода щодо інформації, наданої Белграду російськими службами.

Також не було відповіді на запитання: які докази підтверджують заяви про те, що протести проти видобутку літію є спробою повалити уряд і що вони підтримуються західними країнами.

Організатори неодноразово заперечували, що акція протесту спрямована на повалення уряду.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Вступ до ЄС залишається метою Сербії, але Белград не підтримає санкції проти Росії – новий прем’єр