Канцлер Німеччини приїде до Києва 14 лютого

До поїздок у Київ і Москву канцлер Німеччини побуває з візитом у Вашингтоні, де матиме переговори з президентом США Джо Байденом

Канцлер Німеччини Олаф Шольц 14 лютого приїде до України, повідомив 4 лютого речник німецького уряду Вольфганг Бюхнер.

За його словами, 15 лютого канцлер поїде до Москви, де зустрінеться з президентом Росії Володимиром Путіним.

Німеччина також розмовляла з Парижем і Варшавою про організацію зустрічі з лідерами Франції та Польщі в Берліні, додав речник.

До поїздок у Київ і Москву канцлер Німеччини побуває з візитом у Вашингтоні, де матиме переговори з президентом США Джо Байденом.

Це буде перша велика закордонна подорож Олафа Шольца після його вступу на посаду наприкінці минулого року.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Від долі України залежить майбутнє Європи: що стоїть за словами міністра оборони Латвії щодо Німеччини?

Раніше стало відомо, що президент Франції Емманюель Макрон приїде до Москви 7 лютого, а наступного дня матиме переговори в Києві.

Франція і Німеччина, поряд з Україною і Росією, є учасниками так званого «нормандського формату», в якому обговорюється мирне врегулювання конфлікту на Донбасі. Ці чотири країни, зокрема, підписали Мінські угоди, які вважаються основою для врегулювання, хоча сторони по-різному підходять до трактування низки їхніх положень.

Хоча і Париж, і Берлін підтримують твердження США та інших союзників по НАТО про те, що Росія може готувати озброєне вторгнення в Україну, і заявляють про готовність запровадити санкції проти Москви, їхня риторика є більш помірною порівняно зі США і Великою Британією.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Чому Європа говорить слабким голосом у питанні України?

Президент Франції провів окремі телефонні розмови з російським і українським лідерами 3 лютого, йшлося про протидію безпековим викликам та активізацію «нормандського формату». Які саме пропозиції Макрон привезе до Москви на переговори з Путіним, не повідомляють.

Свої послуги як посередника між Москвою і Києвом запропонував також президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган. Напередодні Ердоган відвідав Київ. Очікується візит Путіна до Туреччини, його дати наразі не визначені.

З осені минулого року у ЗМІ почали з’являтися повідомлення з посиланням на дані розвідки про концентрацію російських військ на кордоні з Україною. США й інші країни Заходу припустили, що Москва готує військове вторгнення і почали надавати військову допомогу Україні.

Кремль ці заяви відкинув і зажадав від США і НАТО «гарантій безпеки», зокрема, не розширювати Альянс на схід. Представники Заходу заявляли, що на поступки в принципових питаннях не підуть.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ЄС готує «потужні» санкції у разі російської агресії проти України – фон дер Ляєн