СБУ затримала російських агентів, які шпигували у прикордонних районах Сумщини

Співробітники СБУ викрили всіх трьох учасників групи і затримали їх у власних помешканнях

Служба безпеки України заявляє про затримання російських агентів, які шпигували у прикордонних районах Сумщини.

Як повідомляє пресслужба відомства, вони розвідували позиції Сил оборони для коригування по них російських артилерійських та повітряних ударів, серед основних «цілей» були місця базування підрозділів ЗСУ, які оснащені радіолокаційними комплексами.

За цими координатами війська РФ планували здійснити вогневе ураження із застосуванням реактивних систем залпового вогню «Град» та дронів-камікадзе.

Правоохоронці встановили, що керівницею агентурної групи була місцева жителька, яку російська спецслужба залучила до негласної співпраці після 24 лютого 2022 року.

За даними слідства, Росія завербувала жінку під час її незаконних переміщень через непрацюючі пункти пропуску з РФ. Тоді вона пройшла інструктаж та отримала завдання на проведення розвідувально-підривної діяльності проти українських військових.

Жінка залучила двох спільників, ними виявились її мати та знайомий мешканець з прикордоння області.

«Всю отриману розвідувальну інформацію поплічники окупантів передавали керівниці агентурної групи, яка у подальшому дистанційно «звітувала» своєму «куратору» з ворожої спецслужби», – зазначають у СБУ.

Співробітники СБУ викрили всіх трьох учасників групи і затримали їх у власних помешканнях. Вони перебувають під вартою. Наразі затриманим повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Читайте також: «Готували атаку дронів на підрозділи Генштабу та Міноборони». СБУ затримала бойову групу ФСБ у Києві

Правоохоронці регулярно повідомляють про затримання у різних регіонах України підозрюваних у колабораціонізмі, підривній діяльності на шкоду Україні, державній зраді. За даними голови СБУ Василя Малюка, від початку повномасштабного вторгнення РФ станом на червень Служба безпеки України розпочала досудове розслідування у майже 92 тисячах кримінальних проваджень, пов’язаних із російською агресією.