СБУ каже про ліквідацію трьох корупційних схем, на Закарпатті викрили 225 «фейкових студентів»

Підозрюваним загрожує до 8 років позбавлення волі

Служба безпеки України та Національна поліція повідомили, що ліквідували ще три корупційні схеми ухилення від мобілізації, які діяли у Києві, Черкасах та на Закарпатті, пише 15 жовтня пресслужба СБУ.

На Закарпатті, за даними правоохоронців, затримано ректора та проректора приватного університету, які без вступних екзаменів зараховували «ухилянтів» на бакалаврат до власного та іноземного вишів.

«Фігуранти обіцяли таким «студентам» безперешкодне оформлення відстрочки. Для цього керівництво закарпатського університету залучило до незаконної діяльності посадовця військової служби правопорядку. Після викриття СБУ місцева комісія Ужгородського РТЦК та СП скасувала раніше надані відстрочки від призову 225 ухилянтам, які скористалися «студентською схемою», – йдеться у повідомленні.

Також на Київщині викрито заступника директора фінансового коледжу і двох його підлеглих, які «задніми числами» оформлювали військовозобовʼязаних до аспірантури, хоча вони не навчалися у закладі. Вартість таких «послуг» становила до 8 тисяч американських доларів з клієнта, кажуть правоохоронці.

У Черкасах, кажуть в СБУ, викрито трьох представників військово-лікарської комісії, які продавали фальшиві висновки про непридатність до військової служби за станом здоров’я.

Наразі всім фігурантам повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • зловживання впливом, вчинене за попередньою змовою групою осіб);
  • перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Підозрюваним загрожує до 8 років позбавлення волі.

У жовтні 2023 року Державне бюро розслідувань повідомило про розслідування 260 кримінальних проваджень, пов’язаних із роботою терцентрів комплектування і військово-лікарських комісій.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Поліція Хмельниччини повідомила про схему отримання фіктивних довідок для ВЛК. Вилучили 8 млн грн