СБУ затримала колишнього «регіонала», який коригував удари по прикордонню Сумщини

«Ще до початку повномасштабного вторгнення РФ він був завербований кадровим співробітником прикордонного підрозділу ФСБ. У поле зору російської спецслужби він потрапив через свої періодичні поїздки до Росії, де зустрічався з родичами», – СБУ

На Сумщині правоохоронці затримали колишнього «регіонала», який здавав російським військовим позиції Збройних сил України та прикордонників на території регіону, йдеться в повідомленні Служби безпеки України.

Під час оперативних заходів затримано «розконсервованого» агента ФСБ, який збирав розвіддані про оборону північно-східних рубежів України. Фігурантом виявився мешканець міста Суми, колишній місцевий представник забороненої «Партії Регіонів», кажуть в СБУ.

«Ще до початку повномасштабного вторгнення РФ він був завербований кадровим співробітником прикордонного підрозділу ФСБ. У поле зору російської спецслужби він потрапив через свої періодичні поїздки до Росії, де зустрічався з родичами», – зазначать у пресслужбі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ФСБ затримала двох жителів Ялти, їх підозрюють у співпраці з СБУ

У СБУ уточнили, що піл час одного з таких виїздів до РФ він отримав від ФСБ завдання щодо проведення розвідувально-підривної діяльності проти України і був переведений в «режим очікування».

Після 24 лютого 2022 року на російського агента дистанційно вийшов його «куратор» з ФСБ і запросив розвідінформацію про місця дислокації Сил оборони у прикордонних районах області, розповіли спецпризначенці.

«Співробітники СБУ затримали фігуранта «на гарячому» під час спроби передачі агресору інформації про укріпрайони ЗСУ і Держприкордонслужби. Для передачі розвідданих до ФСБ він використовував декілька месенджерів, у яких одразу видаляв повідомлення після «сеансу зв’язку» з окупантами», – розповіли в СБУ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану. Наразі він під вартою. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ Служба безпеки України розпочала досудове розслідування у майже 92 тисячах кримінальних проваджень, пов’язаних із російською агресією. З них майже 43 тисячі проваджень за ст. 438 – порушення законів та звичаїв війни.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Шпигував за бойовими літаками і MaxxPro. СБУ заявляє про затримання «крота» в ЗСУ