СБУ затримала в Миколаєві інженера-конструктора «Укроборонпрому». Спецслужба стверджує – він планував передати дані РФ та Ірану

Затримання інженера-конструктора державного концерну «Укроборонпром», фото СБУ

У Миколаєві затримали інженера-конструктора державного концерну «Укроборонпром». Як повідомляє СБУ 15 лютого, він планував передати спецслужбам Ірану та Росії технічну документацію щодо секретних розробок у сфері військового кораблебудування.

За даними відомства, затриманий мав передати матеріали росіянину, який працює на одному з машинобудівних заводів Росії та співпрацює зі спецслужбами.

Також у спецслужбі стверджують, що друга людина, яка мала отримати документи, – громадянин Ірану, раніше засуджений за шпигунство в Україні. Він перебуває в близькосхідній країні та працює на іранську розвідку під «прикриттям» чиновника місцевої компанії з виробництва високотехнологічної продукції, йдеться в повідомленні СБУ.

У спецслужбі уточнили, що обидва іноземні громадяни діяли окремо один від одного, а звʼязок з українським інженером підтримували через анонімні чати в месенджері. У СБУ вважають, що вони сподівалися отримати новітні розробки України для налагодження серійного виробництва власних компонентів для військових кораблів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Пункт спостереження» в гаражі – СБУ заявляє про викриття інформатора спецслужб РФ на Кіровоградщині

Співробітники відомства провели обшук та вилучили мобільний телефон, який, як повідомляється, використовувався для копіювання секретних документів та комунікації з іноземцями.

Затриманому повідомили про підозру за частиною 2 статті 111 Кримінального кодексу («Державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану»). Чоловік перебуває під вартою, йому загрожує довічне увʼязнення.