СБУ: у Києві затримали 16-річного хлопця, якого підозрюють у співпраці із ФСБ

«Служба безпеки та Національна поліція запобігли реалізації ворожих планів завдяки своєчасному викриттю російського агента»

Служба безпеки України та Нацполіція затримали у Києві 16-річного хлопця, якого підозрюють підготовці підпалів автомобілів та намаганні дестабілізувати ситуацію у столичному регіоні, повідомляє пресслужба СБУ 8 серпня.

«Ворог свідомо завербував неповнолітнього і спочатку поставив перед ним тестове завдання: розвішати по місту листівки антиукраїнського характеру. Після виконання цього «простого» завдання куратор пообіцяв неповнолітньому «великі гроші» в обмін на підпал військових автомобілів», – йдеться у повідомленні.

За даними СБУ, Федеральна служба безпеки (ФСБ) вимагала знімати процес підпалу для підготовки роликів, щоб продемонстувати, що «підпали в Україні здійснюються не за гроші ФСБ, а нібито в нашій державі існує проросійське «підпілля», яке таким чином намагається зірвати мобілізацію і допомогти РФ».

Ставлячи завдання перед неповнолітнім, куратор заявив, що підпалювати не обов’язково саме військове авто, а будь-яку машину, яка схожа на військову, кажуть у відомстві.

«Служба безпеки та Національна поліція запобігли реалізації ворожих планів завдяки своєчасному викриттю російського агента і його затриманню «по гарячих слідах». У ході документування злочинів киянина встановлено, що у разі виконання «перевірочних» завдань ФСБ обіцяла переказати гроші на його криптогаманець. Але обіцяної суми він так і не отримав», – вказано у дописі.

Підлітку оголосили підозру за терористичний акт, вчинений за попередньою змовою групою осіб і перешкоджання законній діяльності ЗСУ. Фігуранту загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Раніше начальник карного розшуку Національної поліції Вадим Дзюбинський розповів в ефірі телемарафону, що українські правоохоронні органи розкрили 59 фактів підпалів автомобілів військовослужбовців і викрили 68 осіб, підозрюваних у скоєнні цих злочинів. За його словами, найбільше підпалів авто зафіксовано у Києві, Одесі, Дніпрі і Харкові.

Напередодні голова ОВА Олег Синєгубов розповів, що у Харкові та області зафіксовано близько 40 випадків підпалів авто військових. За його словами, поліція встановила особи всіх паліїв ­– це переважно молодь віком від 12 до 18 років.

У червні Національна поліція повідомляла, що російські спецслужби з метою дестабілізації ситуації в Україні заохочували неповнолітніх за гроші палити автомобілі військовослужбовців ЗСУ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Поліція: в Україні викрили 68 осіб, підозрюваних у підпалі військових автомобілів