СБУ: хакери ФСБ отримали заочні вироки за атаки на держоргани України

«За матеріалами справи, зловмисники здійснили понад п’ять тисяч кібератак на державні органи й об’єкти критичної інфраструктури України»

Служба безпеки України повідомляє, що двох учасників хакерського угруповання ФСБ Росії під назвою Armageddon заочно засудили до 15 років позбавлення волі.

«За матеріалами справи, зловмисники здійснили понад п’ять тисяч кібератак на державні органи й об’єкти критичної інфраструктури України. Найбільша кількість із них припала на електронні системи Міністерства закордонних справ і Міністерство економічного розвитку нашої держави», – йдеться в повідомленні»

У СБУ зазначили, що метою хакерських атак було отримати доступ до системи електронного документообігу й серверів із секретними даними урядових структур України.

«За даними слідства, ключовими організаторами підривної діяльності є двоє колишніх співробітників управління СБУ в АР Крим, які у 2014 році зрадили присязі. Тоді вони добровільно вступили до «філії» ФСБ на тимчасово окупованому півострові», – кажуть у Службі безпеки.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ексспівробітників СБУ в Криму судитимуть за кібератаки проти України

За даними СБУ, суд визнав згаданих двох осіб винними за двома статтями Кримінального кодексу України: державна зрада і несанкціоновані втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів) й автоматизованих систем.

«Судовий розгляд відбувся у спеціальному судовому провадженні in absentia (за відсутності обвинувачених). Строк відбування покарання обчислюватиметься з дати фактичного затримання засуджених. Спеціальне досудове розслідування проводили за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора», – йдеться в повідомленні.

У листопаді 2021 року Офіс генерального прокурора повідомив про підозру вісьмом колишнім співробітникам Служби безпеки України в державній зраді через кібератаки, пов’язані з хакерським угрупованням Armageddon.

У квітні 2023 року Офіс генерального прокурора передав до суду справу щодо двох із них.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: СБУ: за минулий рік нейтралізували понад 2 тисячі кібератак на урядові ресурси