«Хороший результат»: президентка Швейцарії підбила підсумки Саміту миру

Понад 80 із 90 присутніх на Саміті миру держав підписали або стали співавторами спільного комюніке, зазначила президентка Швейцарії Віола Амгерд

Понад 80 із 90 присутніх на Саміті миру держав підписали або стали співавторами спільного комюніке, зазначила президентка Швейцарії Віола Амгерд під час пресконференції за результатами першого Саміту миру у Бюргенштоку.

«З 90 присутніх держав 84 підписали або стали співавторами спільного комюніке. Це велика кількість, і вона включає в себе країни, які не тільки є країнами Заходу чи прозахідними. Це також країни Африканського континенту і країни Латинської Америки. Тому я переконана, що це – хороший результат», – сказала Амгерд.

Вона додала, що країни, які не підписали декларацію зараз, «також підкреслювали, що ця конференція була важливою і що такі платформи потрібні».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Міліметр за міліметром» до миру. Що далі після Саміту миру у Швейцарії?

«Але в цілому я отримала багато позитивних відгуків від усіх учасників за те, що ця платформа була запропонована для обміну досвідом», – додала президентка Швейцарії.

Вона підкреслила, що конференція пройшла на «високому рівні» і «здобула широку підтримку», й атмосфера була «хорошою».

«Ми обговорювали серйозну тему, і все ж атмосфера була дуже доброю, позитивною, як на мене. Всі оцінили той факт, що ми змогли спокійно обговорити цю тему з такою великою кількістю глав держав і міністрів. Це було дуже високо оцінено», – заявила Амгерд.

За її словами, представництво також було «дуже хорошим».

«Понад 90 країн з різних континентів, а також міжнародні організації. Я думаю, що це – хороший результат, якого ми тут досягли», – зауважила президент.

15–16 червня Швейцарія приймала Глобальний саміт миру, в якому брала участь понад сотня учасників. Росії й Китаю серед них не було.

80 країн і чотири організації, серед яких Рада Європи, Європейська комісія, Європейська рада і Європейський парламент, підтримали спільне комюніке за підсумками Глобального саміту миру.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Присутність РФ на другому Саміті миру свідчитиме про рішення Москви закінчити війну – Зеленський