Рютте розповів, яка мета ядерних навчань НАТО

На поточному тижні у НАТО стартували ядерні навчання, йдеться в заяві генерального секретаря НАТО Марка Рютте

На поточному тижні у НАТО стартували ядерні навчання, йдеться в заяві генерального секретаря НАТО Марка Рютте під час пресконференції у Брюсселі.

Рютте нагадав, що цього понеділка, 14 жовтня, країни НАТО розпочати щорічні ядерні навчання, під час яких було залучено понад 60 військових літаків.

«Це наші щорічні навчання, які підкреслюють нашу готовність. І Росія має про це знати. Ціллю таких навчань є збереження миру, недопущення загострення ситуації, а також відлякування агресії», – зазначив генсек Альянсу.

14 жовтня Північноатлантичний альянс розпочав навчання Steadfast Noon. Заходи НАТО щодо ядерного стримування проводяться щороку.

У навчаннях Steadfast Noon залучені 2000 військовослужбовців із восьми авіабаз та різні типи літаків, включаючи реактивні літаки з ядерною зброєю, бомбардувальники, винищувачі супроводу, літаки-заправники та літаки, здатні вести розвідку та радіоелектронну боротьбу.

Цього року навчання включають польоти в основному над країнами, що приймають Бельгією та Нідерландами, а також у повітряному просторі над Данією, Великобританією та Північним морем. Планування навчань розпочалося рік тому, і 13 союзників відправлять літаки для участі у навчаннях.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У НАТО поки немає консенсусу щодо запрошення України – представник адміністрації Байдена

Чергова зустріч Ради Україна-НАТО відбулася 17 жовтня. Вона пройшла за участі президента України Володимира Зеленського.

Президент України Володимир Зеленський приїхав до Брюсселя 17 жовтня, де представив свій «План перемоги» з п’яти пунктів спочатку лідерам ЄС на саміті в бельгійській столиці, а потім міністрам оборони НАТО.

Зеленський назвав метою України «змінити обставини так, щоб Росія була примушена до миру». На думку президента, якщо почати роботу за запропонованим планом, може «вдатися завершити війну не пізніше ніж наступного року».

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте, коментуючи «план перемоги», представлений Зеленським, сказав 16 жовтня, що не може наразі висловити повну підтримку, але план детально вивчатимуть, хоча назвав його «сильним сигналом».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Здатність адаптуватися влинула на стратегію війни»: як оперативно Україна та РФ змінюють тактику бою?