Для повного відновлення нафтопроводу «Дружба» потрібні місяці – «Білнафтохім»

Мозирський нафтопереробний завод, Білорусь

Мозирський нафтопереробний завод у Білорусі отримає незабруднену нафту з Росії не раніше 4 травня, йдеться в поширеній 30 квітня заяві компанії «Білнафтохім». У заяві білоруської компанії вказується, що на початку травня почне працювати тільки одна гілка нафтопроводу «Дружба», повне ж відновлення «вимагатиме декількох місяців напруженої роботи».

Як ідеться в повідомленні, зараз і з російського, і з білоруського боку кордону зливають у резервуари забруднену нафту, постачання якої привели до зупинки транзиту палива по нафтопроводу «Дружба». Загальний її обсяг становить понад 170 тисяч тонн.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Через погану російську нафту Білорусь зупинила експорт нафтопродуктів, у тому числі до України

26 квітня міністерство енергетики Росії заявило, що незабруднена нафта надійде на нафтопереробний завод у Мозирі вже 2–3 травня, а в порт Усть-Луга – 7 травня.

Причини появи в нафтопроводі «Дружба» забрудненої нафти досі повністю не з’ясовані. У Росії порушили кримінальну справу, заявивши, що «забруднення» нафти могло бути умисним.

Білоруська сторона заявляє про збитки в cумі близько 100 мільйонів доларів. Для врегулювання ситуації тривають переговори.