Розвідка Британії: РФ продовжує вербувати в’язнів на війну, попри ризики для громад після їхнього повернення

«У квітні 2024 року незалежне російське ЗМІ «Верстка» повідомило, що щонайменше 107 росіян були вбиті і ще 100 – тяжко поранені ветеранами, які поверталися з війни» (фото ілюстративне)

Розвідка Великої Британії заявляє, що Генеральна прокуратура Росії з січня 2023 року припинила публікувати офіційну статистику злочинності, ймовірно, частково через зростання насильницьких злочинів, вчинених колишніми в’язнями, які повертаються з бойових дій в Україні.

«У квітні 2024 року незалежне російське ЗМІ «Верстка» повідомило, що щонайменше 107 росіян були вбиті і ще 100 – тяжко поранені ветеранами, які поверталися з війни. Вербування в’язнів до збройних сил Росії і наслідки для російських громад після їхнього звільнення є практикою і ризиком, на які російський уряд готовий піти, щоб продовжувати війну в Україні», – заявили у розвідці 26 червня.

Тим часом, кілька депутатів російської Держдуми нещодавно висловили занепокоєння щодо загрози правопорядку через повернення колишніх в’язнів, які воювали на боці збройних сил Росії в Україні. Зокрема, голова думського комітету з питань захисту сім’ї, батьківства, материнства і дитинства Ніна Останіна заявила російському виданню «Газета», що злочинів буде більше, оскільки ці колишні ув’язнені не соціалізовані. За її словами, колишні в’язні мають бути під постійним контролем правоохоронних органів, і суспільство має бути захищене від таких людей.

У Росії наростає хвиля злочинів, вчинених помилуваними за участь у війні проти України кримінальними в’язнями. Зокрема, у квітні за три тижні російські медіа писали про п’ять гучних справ, які стосуються помилуваних Путіних учасників війни.

На початку цього року російська служба BBC повідомила, що російські в’язні, які поїхали воювати проти України, замість помилування від президента РФ Володимира Путіна отримують тепер умовне звільнення, а служити їм належить до кінця війни.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ISW прокоментував ймовірну відмову Росії від помилування для в’язнів, що воюють