Опитування: готовність росіян до протестів проти падіння рівня життя за рік зросла вдвічі

На акції проти підвищення пенсійного віку, Москва, Росія, 29 липня 2018 року

Взяти участь у масових протестах проти падіння рівня життя готові 28% росіян, повідомляє російський «Левада-центр» в останньому опитуванні. При цьому в лютому 2017 року на протести були готові виходити 12% респондентів, в березні 2018 – 8%.

Всього 41% росіян вважають можливими масові протести проти падіння рівня життя в своєму місті. Востаннє цифра була настільки високою в 2009 році.

Згідно з опитуванням, значно зросла і можливість протестів із політичними вимогами – 34% респондентів вважають такі мітинги цілком можливими (у березні 2018 року таких респондентів було 12%). На сьогоднішній день 23% росіян готові брати участь у політичних протестах.

Відповідаючи на окреме питання про мітинги, пов’язані з пенсійною реформою, 37% росіян заявили, що швидше за все візьмуть участь в подібних протестах, 53% росіян – що скоріше ні.

Your browser doesn’t support HTML5

У Росії протестують проти підвищення пенсійного віку – відео

19 липня Держдума Росії в першому читанні ухвалила законопроект про підвищення пенсійного віку в Росії. Його можуть підвищити з 55 до 63 років для жінок і з 60 до 65 років для чоловіків.

Влада 61 регіону Росії також дала позитивний відгук на законопроект. При цьому в десятках російських міст проходять акції протесту проти підвищення пенсійного віку.