Розвідка Британії: РФ вважає, що з підпорядкуванням Росгвардії загроза від «вагнерівців» усунена

У жовтні 2023 року стало відомо, що приватна військова компанія «Вагнера» переходить під управління Росгвардії

Росгвардія, ймовірно, готує новий добровольчий корпус з досвідчених бійців ПВК «Вагнер» для посилення військових зусиль Росії в Україні та розширення російського впливу в Африці, повідомляє Міністерство оборони Британії.

«Російська держава, найімовірніше, санкціонувала будівництво нової бази «Вагнера» і, ймовірно, вважає, що, підпорядкувавши ПВК Росгвардії, вона усунула будь-яку потенційну загрозу, яку «Вагнера» може становити для безпеки російського режиму», – йдеться у повідомленні.

Днями новий польовий командир російської приватної військової компанії
«Вагнер» Антон (Лотос) Єлізаров зробив своє перше відеозвернення після загибелі колишнього власника «Вагнера» Євгена Пригожина і колишнього польового командира Дмитра Уткіна в авіакатастрофі в серпні 2023 року.

У своєму відео Єлізаров детально показав розташування нової штаб-квартири «Вагнера» в «козацьких таборах», майже напевно
у Ростові, на півдні Росії, поруч із казармами 150-ї мотострілецької дивізії Росії. Єлізаров також заявив, що на новій базі «Вагнера» також буде розміщений новий Добровольчий корпус національної гвардії Росії (Росгвардії), що непрямо підтверджує підпорядкування «Вагнера» Росгвардії.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ПВК «Вагнер» була успішно підпорядкована Росгвардії – розвідка Британії

25 грудня 2023 року президент Росії Володимир Путін підписав закон, який дозволяє Росгвардії створювати власні добровольчі формування. У британській розвідці припускали, що Росгвардія, ймовірно, розгорне свої нові добровольчі загони в Україні й Африці.

Угруповання, яке має назву «Приватна військова компанія Вагнер», було створене на початку 2010-х років. Воно діяло в Сирії, Африці, а з 2014 року – і в Україні, виконуючи функцію проксі-сили російської держави в тих конфліктах, де виявлятися прямою участю Москва не могла або не хотіла.

Наприкінці 2022-го і на початку 2023 року це угруповання відіграло одну з провідних ролей в боях довкола українського міста Бахмут, використовуючи, зокрема, загони, створені зі звільнених із колоній РФ в’язнів. Таке використання не було б можливим без санкції російської влади.

Після спроби заколоту, здійсненої в червні 2023 року, засновник угруповання Євген Пригожин й інші ватажки «Вагнера» загинули в авіакатастрофі 23 серпня. Після смерті Пригожина про масову участь підконтрольних йому бойовиків у війні проти України не повідомляли.

У жовтні 2023 року стало відомо, що приватна військова компанія «Вагнера» переходить під управління Росгвардії.