«Крок у відповідь»: МЗС РФ оголосило британського військового аташе персоною нон ґрата

Адріану Когхіллу наказали покинути територію країни протягом тижня

Міністерство закордонних справ Росії оголосило персоною нон ґрата військового аташе посольства Великої Британії в Москві Адріана Когхілла. Йому наказали покинути територію країни протягом тижня, повідомила пресслужба російського зовнішньополітичного відомства 16 травня.

У заяві вказано, що це рішення є «кроком у відповідь» на аналогічну дію Великої Британії. Оголошення 8 травня персоною нон ґрата російського військового аташе, у МЗС Росії назвали «політично мотивованою дією з яскраво вираженим русофобським характером, що завдає непоправної шкоди двостороннім відносинам».

Міністр внутрішніх справ Великої Британії Джеймс Клеверлі, коментуючи рішення про висилку російського військового аташе, заявив, що дипломат є «незаявленим співробітником військової розвідки». Посаду аташе при посольстві Росії в Лондоні обіймає полковник Максим Єловик.

Країни Європи регулярно висилають російських дипломатів із різних причин. Зокрема, в березні 2023 року Таллінн вислав дипломата, який працював у посольстві Росії, через «підрив безпеки країни».

Також Міністерство закордонних справ Молдови повідомило, що оголосило російського дипломата персоною нон-ґрата. Причиною цього є організація російських виборів на території сепаратистського регіону Молдови Придністровʼя всупереч позиції молдовської влади. Згодом Росія оголосила персоною нон-ґрата співробітника молдавського посольства в Москві.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Росія висилає двох латвійських дипломатів