ЗМІ: після запровадження санкцій проти компаній Туреччини обсяг товарообігу з РФ різко скоротився

За попередніми даними, у першому кварталі цього року турецький експорт до Росії знизився на 33,7%

Після запровадження санкцій проти турецьких компаній за торгівлю з Росією обсяг турецько-російського товарообігу різко скоротився. Про це повідомляє видання Bloomberg.

За попередніми даними міністерства торгівлі Туреччини, у першому кварталі цього року турецький експорт до Росії знизився на 33,7% порівняно з минулим. Особливо скоротився експорт верстатів, електромоторів та насосів.

За словами голови Асоціації експортерів машинобудівної продукції Кутлу Каравеліоглу, цього року через санкційні списки і обмеження на експорт товарів подвійного призначення постачання до Росії, що швидко розширюються, можуть скоротитися на мільярд доларів. Це третина від торішніх продажів до Росії.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Євросоюз заборонив польоти турецької авіакомпанії через зв’язок із РФ


Раніше Євросоюз назвав Туреччину, Китай та Об'єднані Арабські Емірати одними з основних постачальників у Росію товарів та технологій, заборонених до експорту.

Минулої осені Білий дім зробив ставку на введення вторинних санкцій з метою обмежити експорт до Росії товарів, які можуть використовуватись російським ВПК. Відомо, що Вашингтон серйозно попередив країни, які продовжують активно торгувати з Росією щодо наслідків порушення санкцій. Результатом стала відмова кількох турецьких та китайських банків від роботи з російськими клієнтами.

Читайте також: ЗМІ: Росія подвоїла імпорт сировини для пороху

До лютого цього року західні країни запровадили майже 18 тисяч санкцій проти російських компаній та індивідуальних осіб. Їхнє число збільшилося в шість разів після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року.

Влада західних країн збільшує контроль за виконанням санкцій, особливо щодо експорту до Росії запчастин, напівпровідників, друкованих плат, які вважаються товарами подвійного призначення.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Санкції проти Росії не працюють» – сенатор США Ліндсі Ґрем