Розвідка Британії: російська шкільна програма готує молодь до військової служби

Крім того, збільшується кількість літніх дитячих таборів, які займаються різними видами військової діяльності

З початком навчального року по всій Росії запровадили новий модуль військової підготовки, який, ймовірно, призведе до формування більш мілітаризованого і орієнтованого на безпеку суспільства, йдеться в повідомленні Міністерства оборони Британії 3 вересня.

«Нова молодіжна стратегія, затверджена урядом у серпні 2024 року, спрямована на підвищення престижу військової служби, виховання патріотизму та відповідальності за виконання громадянського обовʼязку, але в першу чергу на підготовку підлітків допризовного віку до військової служби морально та фізично», – вказано у дописі.

Крім того, збільшується кількість літніх дитячих таборів, які займаються різними видами військової діяльності.

«У стратегії зазначається, що за останні 30 років молодіжні цінності змістилися від колективізму до індивідуалізму і від державності до космополітизму. У ній стверджується, що ідеологічний експансіонізм геополітичних конкурентів Росії призвів до послаблення традиційних цінностей і зростання індивідуалізму. Нова стратегія має на меті змінити цей процес, невід’ємною частиною якого є мілітаризація молоді», – розповіли розвідники.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Як у Росії набирають чоловіків для війни проти України без оголошення мобілізації (розслідування)

З 2022 року російська влада стала впроваджувати в школах і вишах більше пропагандистських дисциплін і посилювати так зване патріотичне виховання, а від викладачів вимагають активно підтримувати війну, пише правозахисний проєкт. Ці зміни спричинили дефіцит кадрів. У 2023 році зі шкіл звільнилися 193 тисячі вчителів, що склало 14% від загальної кількості педагогів у РФ. Тим, хто залишився, часто доводиться вдаватися до компромісів і використання езопової мови, щоб висловити свою антивоєнну позицію, йдеться в дослідженні «ОВД-Інфо».

2023 року, за даними правозахисників, зросла кількість випадків кібербулінгу викладачів з боку провоєнних активістів, особливо в окупованому Криму.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Розвідка Британії: РФ розширюватиме вербування в інших країнах, щоб уникати внутрішньої мобілізації