Росія: помилуваного за участь у війні ексвійськового засудили за умисне вбивство

42-річний житель Томської області РФ Олександр Процький засуджений за нове вбивство

42-річний житель Томської області РФ Олександр Процький, раніше засуджений за вбивство і помилуваний за участь у війні проти України, визнаний винним в новому умисному вбивстві, пише російська служба Радіо Свобода.

Журналісти виявили, що 2013 року Процького визнали винним в іншому умисному вбивстві та крадіжці зі зломом. У червні 2014 року чоловік був також засуджений за серію крадіжок, автовикрадення, нанесення побоїв і погрозу вбивством.

У соцмережах знайшли фото Процького у формі ПВК «Вагнер» із медалями «За відвагу», «Бахмутська мʼясорубка» і з нагородним хрестом від ПВК.

Відомо, що після помилування та участі у війні Процький повернувся в рідне місто Асино Томської області. 13 серпня 2024 року Асиновський суд визнав Процького винним за 4 кримінальними статтями – вбивство, замах на вбивство, умисне вбивство та умисне знищення чужого майна.

Читайте також: Помилувані Путіним: які злочини в Росії вчиняють «зеки», які повернулися із війни проти України

Після початку війни проти України в Росії стали масово вербувати ув’язнених із колоній та відправляти їх на війну. До весни 2023 року їх наймали у ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина. Потім вони стали укладати контракти з підрозділом «Шторм Z», який безпосередньо підпорядковується міністерству оборони РФ.

Дослідження російських судових документів, проведене виданням «Верстка», показало, що в 2023 році стосовно помилуваних найманців ПВК «Вагнер» було порушено не менш як 190 кримінальних справ – серед них 20 справ про вбивство або замах на вбивство, а також про зґвалтування, грабежі та злочини, пов’язані з наркотиками, та інші.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Росії МВС зафіксувало рекорд за останні 13 років по кількості тяжких злочинів