Генштаб ЗСУ озвучив обсяг військової техніки і солдатів, яких Росія перекинула до Білорусі у жовтні

Наразі у Генштабі ЗСУ зазначають, що ситуація навколо можливого приєднання армії Білорусі до війни Росії проти України «залишається неоднозначною»

Протягом жовтня Росія перекинула до Білорусі залізницею військову техніку, майно і солдатів, повідомили у Генштабі Збройних сил України.

«Упродовж жовтня переміщено близько півтори тисячі залізничних платформ з озброєнням і військовою технікою, до 200 пасажирських вагонів, понад сотню вантажних вагонів із військовим майном», – зазначив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ, бригадний генерал Олексій Громов.

За його словами, наразі Росія перекидає до Білорусі «здебільшого підрозділи першої танкової армії».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Тихановська вважає «малоймовірним» долучення армії Білорусі до війни Росії проти України

«У першу чергу – другої мотострілецької дивізії. З російської території перекидає разом із технікою та щойно мобілізованими особами, які розміщуються на основних військових полігонах Білорусі»», – пояснив він.

Громов також додав, що Росія продовжує використовувати Білорусь для завдання ударів по території України.

«Особлива роль тут відводиться авіабазі в районі населеного пункту Лунинець Брестської області, де розміщуються іранські БПЛА, а також певна кількість їх операторів», – уточнив Громов.

Загалом, за його словами, ситуація навколо можливого приєднання армії Білорусі до війни Росії проти України «залишається неоднозначною».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ЗСУ розповіли, як готують Київ до можливого повторного наступу армії РФ

«З одного боку, заяви та дії обох сторін свідчать, що поточним завданням є відволікання уваги та безпосереднє відтягування українських військ зі сходу та півдня нашої країни на північний напрямок. Проте у більш віддаленій перспективі є загроза формування угруповання, що може бути задіяне в агресії проти України», – поясниві Громов.

20 жовтня у Генштабі ЗСУ заявили, що загроза відновлення наступу російської армії на північному фронті зростає, та додали, що напрямок наступу армії РФ із півночі цього разу може бути зміщений на захід білорусько-українського кордону, щоб «перерізати основні логістичні артерії постачання озброєння та військової техніки Україні від країн-партнерів».

27 жовтня у Генеральному штабі ЗСУ додали, що спостерігають «системну підготовку до ескалації» з боку Росії та Білорусі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ISW: заяви РФ і Білорусі щодо оборонної співпраці – частина інформаційної операції

Водночас антикризовий радник голови Офісу президента Михайло Подоляк неодноразово заявляв, що долучення Білорусі до війни в Україні є малоймовірним (зокрема тому, що у неї «немає резерву і сил»).

3 листопада лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська заявила, що участь армії Білорусі у війні Росії проти України малоймовірна. Хоча, на її думку, це може все ж таки відбутися під тиском.