Рада федерації Росії схвалила закон про покарання за сприяння суду, який видав ордер на арешт Путіна

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі

Рада федерації, верхня палата парламенту Росії, 26 квітня схвалила закон про кримінальне покарання за підтримку рішень міжнародних організацій, у яких не бере участі Росія. Згідно із документом, за такі дії можна буде отримати до пʼяти років позбавлення волі. Це стосується й підтримки рішень Міжнародного кримінального суду в Гаазі, який у березні виписав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна.

У російському Кримінальному кодексі має зʼявитися нова стаття під номером 284.3. Під неї підпадатиме «сприяння у виконанні рішень міжнародних організацій, у яких не бере участі Росія, а також іноземних держорганів про кримінальне переслідування посадових осіб, військовослужбовців та добровольців, які сприяють виконанню завдань, покладених на Збройні сили РФ».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Російська чиновниця, звинувачена у воєнних злочинах, виступила перед Радбезом ООН

17 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та російського дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової. У заяві суду йшлося, що ці особи підозрюються в незаконній депортації дітей з України. Рішення МКС було підтримане США, більшістю країн Євросоюзу (спільне рішення ЄС було заблоковано Угорщиною) та Україною.

Росія не визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду та не бере участі в його роботі. Москва не є учасником Римського статуту, який визначає дії суду, з 2016 року.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Держдумі РФ готують законопроєкт про заборону діяльності МКС, який видав ордер на арешт Путіна