Росія веде переговори з хуситами про постачання ракет – Reuters

Пуск російської ракети «Онікс» (повний аналог «Яхонта»), фото ілюстративне

Росія за посередництва Ірану веде секретні переговори про можливе постачання протикорабельних ракет із хуситами, збройним проіранським угрупованням, яке контролює значну частину території Ємену. Про це 25 вересня повідомила агенція Reuters із посиланням на джерела.

У липні видання The Wall Street Journal повідомляло, що Росія розглядає можливість передати хуситам ракети «Яхонт», які можуть значно посилити атаки угруповання на американські та європейські судна в Червоному морі. За даними джерел Reuters, остаточного рішення про постачання ще не ухвалено.

Раніше хусити заявили про підтримку радикального угруповання «ХАМАС» (визнане терористичним у США та ЄС), яке воює з Ізраїлем, і пообіцяли атакувати кораблі союзників Ізраїлю в Червоному морі. Згодом вони потопили щонайменше два судна та захопили ще одне, що спричинило збої в світовій морській торгівлі, зміни маршрутів та збільшення страхових витрат. Попри удари США по позиціях хуситів, загроза кораблям у регіоні зберігається.

Офіційний представник хуситів Мохамед Абдель-Салам заявив, що їм нічого не відомо про можливе постачання ракет. Міністерство оборони Росії та представництво Ірану при ООН відмовилися коментувати ситуацію.

Представник міністерства оборони США зазначив, що посилення хуситів може підірвати міжнародні інтереси в забезпеченні свободи судноплавства та стабільності в Червоному морі та на Близькому Сході.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Циркон», «Онікс», «Калібр» і Х-69: в ГУР назвали кількість ракет у Росії

З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Росія та Іран посилили військову співпрацю. Раніше США заявляли, що Іран передав Росії балістичні ракети. У червні президент Росії Володимир Путін заявив про готовність Росії постачати сучасну далекобійну зброю країнам, які протистоять Заходу.

«Яхонт» вважається однією з найдосконаліших протикорабельних ракет у світі. Вона летить на надзвуковій швидкості і здатна «ковзати» поверхнею моря, що ускладнює її перехоплення.