У США заарештували росіянина у справі про порушення санкцій проти РФ

За версією слідства, 44-річний росіянин щонайменше від лютого 2022 року закуповував й експортував до Росії електронні компоненти, які можна використовувати при виробництві безпілотників

Суд в американському штаті Флорида відправив під арешт росіянина Дениса Постового, якого звинувачують у постачанні мікроелектроніки військового призначення до Росії. Про це повідомило російське державне агентство новин ТАСС із посиланням на адвоката Постового.

Підозрюваного доставлять із Флориди до Вашингтона, дата наступного засідання суду – невідома.

Постового затримали у Сарасоті штату Флорида 16 вересня. За версією слідства, 44-річний росіянин щонайменше від лютого 2022 року закуповував й експортував до Росії електронні компоненти, які можна використовувати при виробництві безпілотників.

У Міністерстві юстиції США заявили, що Постовий, який керував мережею компаній у різних країнах, вказував хибні дані в експортних документах і відправляв мікроелектроніку в Росію через інші країни, зокрема Гонконг і Швейцарію.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: США ввели санкції проти шести компаній з розслідування «Схем» про постачальників західної електроніки для винищувачів РФ

У липні цього року федеральний суддя у Сполучених Штатах 17 липня засудив громадянина Росії до трьох років ув’язнення за участь у постачанні OLED-мікродисплеїв подвійного призначення російським компаніям. Як повідомили тоді в Міністерстві юстиції США, він і його спільники керували «міжнародною мережею контрабанди чутливої мікроелектроніки, яка використовується у військовій техніці й інших системах озброєння».

У російській зброї, вилученій на полі бою, і досі знаходять велику кількість американських і європейських частин і компонентів.

Експортний контроль запроваджений ще на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, але напівпровідники американського виробництва і далі перетинають російський кордон. Так за 2023-й РФ змогла імпортувати високотехнологічні чипи американського та європейського виробництва на 1 мільярд 700 мільйонів доларів, повідомляло американське видання Bloomberg із посиланням на російську митну статистику.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Чому західні чипи і досі годують російську воєнну машину? Виробники США свідчили у Сенаті