У Москві розпочався суд над чотирма журналістами

Журналістка Антоніна Фаворська у суді, архівне фото

Нагатинський районний суд Москви 2 жовтня почав розглядати по суті справу проти російських журналістів Антоніни Фаворської, Сергія Кареліна, Костянтина Габова і Артема Крігера. Їх звинувачують в участі у діяльності екстремістської спільноти.

Слідство вважає, що журналісти брали участь у створенні матеріалів для Youtube-каналів команди покійного російського опозиціонера Олексія Навального. Створений Навальним Фонд боротьби з корупцією, а також штаби Навального влада Росії визнала екстремістськими організаціями.

Співробітництво з такими організаціями за російськими законами карається у кримінальному порядку. Раніше за таким самим звинуваченням розпочався суд над колишніми адвокатами Навального.

Центр боротьби з екстремізмом МВС Росії, як і в інших справах про ймовірну співпрацю з ФБК, надіслав до суду листа про нібито підготовку провокацій із боку ФБК. На цій підставі він просив зробити процес закритим, повідомляє російське видання «Медіазона». Суд задовольнив клопотання.

Журналістів, звинувачених в участі в екстремістській спільноті, затримали навесні і влітку 2024 року. Фаворська і Крігер – кореспонденти видання Sotavision, Сергій Карелін і Костянтин Габов співпрацювали з Associated Press і Reuters відповідно. Всіх їх помістили в СІЗО.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Садять за свободу слова». З початку року в Росії відкрили справи проти 20-ти журналістів, кількох ув'язнили