У Росії кількість вироків за держзраду за пів року зросла в 3,5 рази – ЗМІ

Такого високого показника в Росії не було за один повний рік в останні дев’ять років (фото ілюстративне)

У Росії за шість місяців 2024 року за держзраду засудили 52 людей, це в три з половиною рази більше, ніж за аналогічний період 2023 року, підрахувало російське видання «Важные истории» на основі даних судового департаменту при Верховному суді.

Такого високого показника в Росії не було за один повний рік в останні дев’ять років. Так, за весь 2023 рік вироки за цією статтею отримали 39 осіб. У першому півріччі минулого року терміни ув’язнення за звинуваченням у держзраді отримали 15 осіб, за аналогічний період 2022 року – чотири, 2021 – вісім, 2020 – три.

У 2023 році в Росії було посилене покарання за статтею про держзраду: тепер за нею загрожує довічне позбавлення волі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Майже 470 росіян стали жертвами військових РФ, що повернулися з війни проти України – медіа

Зросла також кількість засуджених за шпигунство. За даними видання, за шість місяців 2024 року за цією статтею в Росії засудили 18 осіб, що у дев’ять разів більше, ніж за той же період 2023 року, коли було засуджено лише двох осіб.

Ще двоє одержали вироки за «конфіденційну співпрацю» з іноземною державою. Стільки ж засуджених за цією статтею було за весь 2023 рік.

За «конфіденційну співпрацю» передбачені тюремні строки до восьми років і штрафи. Суть «співпраці» автори поправок описали розмито – це спілкування з іноземцями, яке допомагає «в діяльності, свідомо спрямованій проти безпеки Російської Федерації». Найчастіше звинувачення – «зв’язок із Україною».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Розслідувач закликає Захід відкликати репортерів із Росії, щоб запобігти арештам

За неповні два роки в Росії порушили щонайменше 40 кримінальних справ за цією статтею, підрахував проєкт Радіо Свобода Север.Реалии.

За незаконні дії, пов’язані з державною таємницею, у Росії засудили 96 осіб, що майже вдвічі більше, ніж за шість місяців 2023 року, пишуть «Важные истории». Зростання числа вироків відбулося за рахунок застосування статті «Порушення вимог щодо захисту державної таємниці», зазначають журналісти. Вона передбачає відповідальність за виїзд із Росії для громадян, які допущені або колись мали допуск до держтаємниці.

Під нову статтю підпадають колишні співробітники держпідприємств, інженери, конструктори, розробники і відставні військові.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Садять за свободу слова». З початку року в Росії відкрили справи проти 20-ти журналістів, кількох ув'язнили