У Кремлі заявляють, що не мають інформації про невдале випробування ракети «Сармат»

Міжконтинентальна балістична ракета «Сармат» під час випробувань на космодромі «Плесецьк» у Росії, 20 квітня 2022 року

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив 23 вересня, що не має інформації про випробування російської міжконтинентальної балістичної ракети «Сармат» після повідомлень про те, що це випробування було невдалим.

Відповідаючи на запитання ЗМІ, Пєсков сказав, що це питання має коментувати Міноборони Росії. Там коментарів не давали.

На одному зі стартових майданчиків російського космодрому «Плесецьк» на супутникових знімках виявили величезну вирву і сліди пожежі. Зокрема, на знімках космодрому, розташованого в Архангельській області на півночі Росії, від 21 вересня, які Радіо Свобода отримало від Planet Labs, видно чотири пожежні машини. На думку OSINT-аналітиків, це все може свідчити про невдале випробування міжконтинентальної балістичної ракети.

Якщо це правда, то це буде вже четвертий невдалий запуск «Сармата».

Єдиний успішний, як стверджувало Міноборони РФ, запуск ракети з космодрому «Плесецьк», був здійснений 20 квітня 2022 року. Незважаючи на це, президент Росії Володимир Путін у лютому 2024 року стверджував, що «Сармати» вже поставлені у війська.

«Сармат», розробка якого почалася в 2000-х роках, – ракета на рідкому паливі, розрахована на подолання до 18 тисяч кілометрів. При довжині 35 метрів вона, як повідомляється, може нести 10-тонний корисний вантаж із різноманітними боєголовками.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Путін лякає новітньою ядерною зброєю: наскільки серйозна загроза?