У Держдумі РФ готують законопроєкт про заборону діяльності МКС, який видав ордер на арешт Путіна

Голова Думи В’ячеслав Володін також запропонував запровадити кримінальне покарання за підтримку рішень МКС

У Держдумі Росії готується законопроєкт про заборону на території країни діяльності Міжнародного кримінального суду, який видав ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна.

Цьому було присвячено нараду 3 квітня. Голова Думи В’ячеслав Володін також запропонував запровадити кримінальне покарання за підтримку рішень МКС.

Володін повідомив, що Дума готує поправки до федерального закону «Про безпеку». Вони мають заборонити в Росії не лише МКС, а й, як він сформулював, «діяльність міжнародних органів, спрямовану проти Російської Федерації та її громадян». Які саме міжнародні організації можуть опинитися під забороною, голова Держдуми не уточнив.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Депортація дітей України є геноцидом – юрист, за позовом якого МКС видав ордер на арешт Путіна

Також пропонується заборонити публічні заклики щодо виконання рішень таких організацій. Для цього готуються зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів Росії.

У нараді взяли участь заступниця голови Держдуми Ірина Ярова та голови профільних комітетів – з безпеки та протидії корупції Василь Піскарьов та з оборони Андрій Картаполов.

17 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна і російського дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової. У заяві суду йдеться про те, що вони підозрюються у незаконній депортації дітей із України. Рішення МКС підтримали США, більшість країн Євросоюзу (спільне рішення ЄС було заблоковано Угорщиною) й Україною.

Росія не визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду та не бере участі в його роботі. Москва не є учасником Римського статуту, який визначає дії суду, з 2016 року.

20 березня стало відомо, що Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу проти прокурора Міжнародного кримінального суду Каріма Хана і суддів МКС. Слідком Росії звинувачує їх у незаконному переслідуванні Путіна і Львової-Бєлової.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Євросоюз підтримав МКС після погроз Медведєва