«Проект»: дружина голови МНС Росії, ймовірно, причетна до вивезення українських дітей

Коментарів голови МНС Росії Олександра Куренкова (на фото) і його ймовірної дружини Олени Мільської в тексті немає

Журналісти російського видання «Проект» опублікували розслідування про керівницю російського фонду «Архістратига Михайла» й голову опікунської ради «Національного центру допомоги зниклим і постраждалим дітям» Олену Мільську. «Проект» стверджує, крім іншого, що вона причетна до вивезення українських дітей до Росії – звинувачення у їх насильницькому переміщенні Міжнародний кримінальний суд у Гаазі раніше висунув проти президента Росії Володимира Путіна. Видання також називає її дружиною голови МНС Росії Олександра Куренкова і стверджує, що своєю кар’єрою вона зобов’язана знайомству з іншими високопоставленими особами.

Як зазначає «Проект», Мільська «виступає за традиційні сімейні цінності, цензуру в інтернеті, таврує ЛГБТ, західні цінності та світську освіту», одночасно отримуючи доходи в мільярди рублів, «записані на літніх батьків», є володаркою дорогої нерухомості, автомобілів, аксесуарів й одягу.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Центр нацспротиву: Росія вивезла ще 450 дітей з окупованих територій

Мільська працювала у фонді «Святителя Василія Великого», пов’язаному з так званим православним олігархом Костянтином Малофеєвим. У 2019 році, як стверджує «Проект», вона вийшла заміж за нинішнього голову МНС Росії Олександра Куренкова, «шлюб з яким відкрив для неї великі матеріальні та політичні перспективи». Про одруження офіційно не повідомляли, проте видання публікує копію документа про шлюб і посилається на джерела, які підтверджують, що пара є подружжям.

«Проект» розповідає про дорогу нерухомість Мільської на Рублевському шосе (один із будинків видання оцінює в 600 мільйонів рублів) та її автомобілі, загальна вартість яких оцінюється в 80 мільйонів.

Як пише «Проект», Мільська брала участь в операціях з вивезення українських дітей з Херсонської області в окупований Крим та Краснодарський край Росії. Журналісти наголошують, що це вивезення було недобровільним.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Верещук розповіла, скільки дітей, незаконно вивезених до Росії, повернули в Україну

«У жовтні 2022 року, перед здачею російськими військовими Херсона, волонтери центру Мільської разом із МНС Росії брали участь у вивезенні дітей із Херсонської області, переправляючи їх із Криму до Краснодарського краю. Про те, що вивезення дітей були насильницькими, розповідав журналістам директор Центру соціально-психологічної реабілітації у селі Степанівка (Херсонська область) Володимир Сагайдак: «Мені сказали, що якщо буде якийсь опір, приїдуть солдати, запакують нас разом із дітьми та відвезуть. Я не думаю, що ми можемо щось зробити проти автоматів. Тож подітися було нікуди. Мені сказали, що дітей вивезли до Генічеська — збрехали. Їх вивезли до Криму, Краснодарського краю, міста Анапи», – йдеться у статті.

Коментарів Мільської та Куренкова в тексті немає.

За офіційними даними української влади на 31 липня 2023 року, з 24 лютого 2022 року з України до Росії депортували 19 546 дітей. Це лише ті випадки, які вдалося зафіксувати офіційно – коли батько, опікун чи свідок депортації дитини повідомив про неї Національному інформаційному бюро України.

Депортація українських дітей до Росії – це воєнний злочин. За підозрою в скоєнні цього злочину Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Лукашенко заявив, що продовжить вивозити дітей з окупованих територій України