У РФ вийшов на свободу Олексій Москальов, засуджений після антивоєнного малюнка дочки

Олексій Москальов у суді (архівне фото)

У Росії, в місті Новомосковську Тульської області звільнився з колонії засуджений у справі про дискредитацію російської армії Олексій Москальов – батько школярки, яка намалювала антивоєнний малюнок. Біля воріт колонії його зустрічала дочка Маша та журналісти.

Батько-одинак Олексій Москальов із міста Єфремов Тульської області опинився в полі зору російських силовиків після того, як його 13-річна донька навесні 2022 року намалювала на уроці антивоєнний малюнок, на якому жінка з українським прапором захищає своїм тілом дитину від ракет. Директорка школи звернулася до поліції. У квартирі у Москальових провели обшук.

Поліція знайшла в соцмережах Москальова коментарі на підтримку України, а також карикатури на Путіна. Москальова спочатку оштрафували на 32 тисячі рублів за адміністративною статтею про дискредитацію російської армії, а потім порушили проти нього кримінальну справу за аналогічним звинуваченням.

Наприкінці березня 2023 року Москальова засудили до двох років колонії за звинуваченням у дискредитації російської армії. Провину він не визнав. Підсудний на засіданні не був присутній, оскільки за день до цього втік із-під домашнього арешту. Пізніше його затримали в Білорусі.

Фільм проєкту «Ознаки життя» про Машу Москальову та її батька

У грудні 2023 року касаційний суд у Саратові передав справу Москальова на перегляд. Прокурорка тоді заявляла, що вирок «досить м’який». Вона наполягала, що суд не врахував обтяжувальні обставини, а саме «збройний конфлікт», за умов якого Москальов «дискредитував» російську армію. Суд призначив нову психолого-лінгвістичну експертизу постів Москальова в соцмережі «Однокласники».

Однак нова експертиза встановила, що дискредитація армії присутня лише в трьох постах із п’яти. Після повторного розгляду Тульський обласний суд знизив Москальову термін позбавлення волі на два місяці – йому призначили один рік та 10 місяців колонії замість двох років.

Після арешту батька Маші спочатку відправили до притулку, а потім віддали матері, яка багато років не жила із родиною та не виховувала дівчинку.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Росії затримали батька-одинака, дочка якого намалювала антивоєнний малюнок. Дитина може опинитися в притулку