РФ: Центробанк підняв ключову ставку до максимального за 20 років рівня

Центробанк Росії

Російський Центробанк 25 жовтня підняв ключову ставку до максимального рівня за 20 років – до 21%. Це третє підвищення ключової ставки поспіль, вона зросла одразу на 2%.

Востаннє ставка була на такому рівні 2003 року. Тоді вона постійно знижувалася з 1998 року, коли її значення сягало 150%.

Підвищення ставки збільшує вартість кредитів для економіки та населення і скорочує економічне зростання, що має призводити до скорочення інфляції.

У поясненні регулятора сказано, що причиною цього рішення стало зростання інфляції суттєво вище за прогнозоване і зростання інфляційних очікувань.

«Зростання внутрішнього попиту значно випереджає можливості розширення пропозиції товарів та послуг. Додаткові бюджетні витрати та пов’язане з цим розширення дефіциту федерального бюджету у 2024 році мають проінфляційні ефекти», – йдеться в повідомленні банку.

Центробанк наголосив також на скороченні зростання економіки в країні. Це пояснюється браком робочої сили та виробничих потужностей. У жовтні Міжнародний валютний фонд підвищив прогноз зростання російської економіки за рік до 3,6%.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: НБУ зберіг облікову ставку на рівні 13%