У Кремлі думають, чим замінити ядерні погрози, які «нікого не лякають» – ЗМІ

Путін може розробляти більш тонку інформаційну відповідь на майбутнє схвалення Заходом дальніх ударів по Росії, пише WP

Кремль переглядає ефективність своїх ядерних погроз у рамках зусиль вплинути на політичні дебати Заходу щодо підтримки України і дозволу їй використовувати західну зброю проти військових об’єктів у Росії, пише у своєму звіті американський Інститут вивчення війни (ISW), аналізуючи дані The Washington Post.

WP із посиланням на офіційних осіб, близьких до високопоставлених російських дипломатів, повідомила, що президент Росії Володимир Путін, можливо, усвідомлює, що російські ядерні погрози починають втрачати свою владу над західними офіційними особами. Путін може розробляти більш тонку інформаційну відповідь на майбутнє схвалення Заходом дальніх ударів по Росії, пише видання.

Неназваний російський чиновник, якого цитує WP, заявив, що російська влада зрозуміла, що ядерні погрози «нікого не лякають», а російський науковець, який має тісні зв’язки з високопоставленими російськими дипломатами, стверджує, що ядерними погрозами Москви не задоволені партнери Росії на Глобальному Півдні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В ISW проаналізували заяви очільника ЦРУ щодо ядерних погроз Кремля

«ISW не може незалежно перевірити правдивість даних джерел Washington Post, але ці повідомлення узгоджуються з різними оцінками ISW про те, як Кремль використовує залякування ядерною зброєю для сприяння самостримуванню Заходу, і що такі заяви не є ознакою готовності Росії використовувати ядерну зброю», – кажить аналітики.

В ISW зазначають, що «ледь завуальовані погрози» Кремля щодо ядерного протистояння спрямовані на зрив і відтермінування ключових рішень у політичних дискусіях Заходу щодо подальшої військової допомоги Україні.

Водночас ISW продовжує вважати, що Росія «навряд чи застосує ядерну зброю в Україні чи деінде».

У зв’язку з війною Росії проти України країни Заходу неодноразово висловлювали побоювання щодо можливого застосування Росією тактичної ядерної зброї. У Москві прямо такої можливості не відкинули, президент Володимир Путін при цьому посилався на ядерну доктрину, відповідно до якої застосування ядерної зброї можливе при загрозі «самому існуванню Росії». Поки що, за його словами, необхідності застосовувати ядерну зброю не було.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ядерні погрози Росії у відповідь на розміщення ракет в Німеччині. У Держдепі США відреагували