У РФ визнали геноцидом дії фінських військ у 1940-ві роки

Засідання суду в Карелії

Верховний суд російського регіону Карелія визнав геноцидом радянського народу, воєнними злочинами та злочинами проти людяності дії фінських та німецьких військ на території регіону в роки Великої Вітчизняної війни (так російські історики називають частину Другої світової війни, коли СРСР протистояв нацистській Німеччині, – на відміну від співпраці двох країн у 1939–1941 роках). Позов про це раніше подав прокурор Карелії Дмитро Харченков.

З рішення суду випливає, що за час окупації понад 26 тисяч жителів територій, що входять до складу нинішньої Карелії, були вбиті та замучені, а також загинули від голоду та хвороб. Суму збитків на нинішні гроші оцінили у понад 20 трильйонів рублів.

Свідком у справі виступила малолітня ув’язнена нацистських концтаборів Юлія Фешева.

Доцент університету Гельсінкі Тімо Віхавайнен у коментарі Barents Observer повідомив, що Фінляндія виплатила Радянському Союзу репарації, загальний обсяг яких склав майже 230 мільйонів доларів. До СРСР передали ще і 36 заводів із виробництва целюлози, картону, паперу, фанери, борошна та збірних будинків, а також три криголами.

Фінляндія стала єдиною країною, яка повністю виплатила СРСР репарації після Другої світової війни.

Під час Другої світової війни – з осені 1941 року та до літа 1944 року – значна частина сучасної Карелії перебувала під контролем армії Фінляндії. Окупаційна влада створювала концентраційні табори, в яких, за твердженням прокуратури, загинули понад вісім тисяч мирних громадян та понад 18 тисяч військовополонених.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Маємо сусіда, якому не можна довіряти». Чому Фінляндія та Швеція можуть стати членами НАТО «найближчим часом»