ЗМІ: низка республіканців виступає проти об’єднання американської допомоги для України та Ізраїлю

Серед республіканських сенаторів є широка підтримка допомоги Ізраїлю, однак менше – для підтримки України.

Низка республіканських законодавців виступає проти об’єднання американської допомоги для Ізраїлю та для України у запиті адміністрації президента Джо Байдена на додаткове фінансування у понад 100 мільярдів доларів. Про це пише «Голос Америки» з посиланням на Wall Street Journal.

За даними видання, серед республіканських сенаторів є широка підтримка допомоги Ізраїлю, однак менше – для підтримки України.

Ще до того, як Білий дім офіційно оголосив про запит на фінансування, група з дев’яти республіканців у Сенаті у листі до лідера республіканської меншості Мітча Макконнелла та лідера демократичної більшості Чака Шумера закликала відокремити фінансування для Ізраїлю та України.

Макконнелл виступив за збільшення уваги до посилення безпеки на південному кордоні США. Свої пропозиції й заперечення законодавці висловлюватимуть під час наступних закритих і відкритих засідань, пише WSJ.

Але демократи у Сенаті закликають схвалити запит Білого дому на додаткове фінансування. Лідер більшості Чак Шумер у виступі на засіданні заявив, що двопартійна підтримка виділення цих коштів важлива, адже йдеться про захист безпекових інтересів США, американських союзників і демократичних цінностей в усьому світі.

«І демократи, і республіканці знають, що якщо Путін, «Хамас» чи інші супротивники досягнуть успіху, це поставить під загрозу американців у всьому світі», – заявив Шумер.

Для затвердження законопроєкту потрібні голоси щонайменше 60-х із 100 сенаторів, а отже демократам, які мають 51 крісло, потрібно щонайменше дев’ять голосів республіканців. Будь-які закони також потребують затвердження у Палаті представників, де республіканці мають незначну більшість й де триває процес обрання спікера.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У США визначили чергового кандидата на посаду спікера Палати представників

Президент Сполучених Штатів Джо Байден 20 жовтня подав до Конгресу запит на понад 105 мільярдів оборонної допомоги, більша частина – 61,4 млрд доларів – з яких призначена для України.

Читайте також: «Одна з найкращих промов за його каденцію»: Маркарова щодо звернення Байдена до нації

Перед цим Байден звернувся до американського народу зі спеціальним зверненням, у якому сказав про необхідність подальшої підтримки України у боротьбі проти агресії Росії і солідарності із Ізраїлем у його відповіді на атаку угруповання «Хамас».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Запит до Конгресу на понад 60 млрд доларів для України. Маркарова розповіла, на що передбачені кошти