Речник Зеленського заявив, що «нормандський формат» – «під великим питанням»

Прессекретар президента України Сергій Никифоров

Продовження «нормандського формату» перебуває «під великим питанням». Про це прессекретар президента України Сергій Никифоров заявив в ефірі телеканалу «Дом».

«Сам «нормандський формат, його продовження – під великим питанням. Ніяк не можуть домовитися щодо наступного саміту в «нормандському форматі» на найвищому рівні, навіть міністри поки не зустрічаються. Тобто тут і політична частина, політичний порядок «нормандського формату» – під великим питанням», – сказав Никифоров.

У середині жовтня президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна разом із Німеччиною та Францією готова якнайшвидше провести зустріч глав держав у «нормандському форматі».

Наприкінці жовтня очільник російського МЗС Сергій Лавров заявив, що Москва передала партнерам свої пропозиції щодо змісту нової зустрічі в «нормандському форматі» та очікує на їхню реакцію. Крім того, додав, що «зустріч заради зустрічі нам не потрібна», і знову звинуватив Україну в небажанні врегулювати конфлікт на Донбасі.

У відповідь українське МЗС наголосило, що Україна готова спілкуватися в «нормандському форматі» без будь-яких попередніх умов. За словами українських дипломатів, Київ постійно пропонує кроки щодо досягнення миру на Донбасі, але Москва постійно їх ігнорує.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Росії «нормандський формат» не потрібен – Григорій Перепелиця

Востаннє радники керівників України, Франції, Німеччини та Росії мали онлайн-зустріч у листопаді 2020 року. До цього лідери «нормандської четвірки» зустрічалися у Парижі у грудні 2019 року після трирічної перерви.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Результати зустрічі лідерів «нормандської четвірки» і перші реакції

Переговорами в «нормандському форматі» називають чотиристоронню зустріч лідерів України, Німеччини, Франції та Росії щодо припинення збройного протистояння на Донбасі. Уперше переговори такого формату відбулися в червні 2014 року на відзначенні ювілею висадки військ союзників у Нормандії. Першими учасниками такого обговорення були тодішні президенти України та Франції Петро Порошенко та Франсуа Олланд, тодішня канцлерка Німеччини Анґела Меркель та російський лідер Володимир Путін.