Листи про «мінування» по всій Україні. Відправник просить вважати «винними» авторок розслідування Радіо Свобода про спецслужби РФ

Внаслідок цих повідомлень з низки установ провели евакуацію

14 жовтня органи влади, школи, бізнес-центри, готелі, редакції (в тому числі Радіо Свобода), посольства та інші об’єкти та відомства по всій Україні масово отримали лист з повідомленням про «загрозу терористичного акту» та «замінування». Внаслідок цього з низки установ, в тому числі, навчальних закладів, провели евакуацію. Національна поліція повідомила, що проводить перевірку на об’єктах, які отримали повідомлення про можливі мінування.

Лист підписала особа, яка назвала себе представником «терористичної групи», за назвою однойменного телеграм-каналу антиукраїнського спрямування, в якому поширюються заклики палити авто українських військових та переслідувати військовослужбовців Територіальних центрів комплектування (ТЦК). Редакція не називає його ім’я та назву «групи» з безпекових та етичних міркувань.

У листі з погрозами, який розіслали сотням організацій, згадуються журналістки Радіо Свобода Ірина Сисак та Валерія Єгошина, а також фрілансерка Юлія Химерик, на яких відправники «покладають провину» у підривах, які нібито готуються.

Нещодавно на платформах Радіо Свобода вийшло розслідування авторства цих журналісток, про те, як російські спецслужби вербують українців (у тому числі неповнолітніх) за гроші для підпалів автомобілів українських військових, в тому числі працівників ТЦК.

Президент Радіо Свобода Стівен Капус заявив: «Нам відомо, що три наші журналістки згадуються у масово розісланих електронних листах з погрозами про замінування. Ці журналістки нещодавно опублікували розслідування про те, як російські спецслужби вербують підлітків для здійснення підпалів автомобілів українських військових. Ми не можемо пояснити мотивацію цих обурливих погроз. Ми не піддаємося залякуванням і підтримуємо наших журналістів, які продовжуватимуть інформувати українську аудиторію безстрашно та неупереджено. Ми також готові усіляко співпрацювати з органами влади в їхніх розслідуваннях».

Як з’ясували «Схеми» (Радіо Свобода), особа з такими установчими даними, як у відправника листа з погрозами, проживає в окупованому Росією Криму та має паспорт РФ.

Як виявили журналісти «Схем», у соцмережах групи, яка взяла на себе відповідальність за «масові мінування» – активно розповсюджують повідомлення із закликами палити авто українських військовослужбовців та демонструють результати підпалів. За цю «роботу» пропонують від 100 доларів США.

Також у телеграм каналі «групи» поширюють відео, на яких співробітники ТЦК затримують громадян України для подальшої мобілізації, та закликають переслідувати цих військових, за що обіцяють заплатити від 1000 доларів США.

У телеграм-каналі цієї «групи», який створили наприкінці серпня 2024 року, зокрема активно рекламують й інші групи, які виступають проти «роздачі» повісток в Україні.

Також, як виявили журналісти, на початку жовтня представники цієї ж «групи» розіслали повідомлення до низки державних органів України із пропозицією «вбивства за винагороду» топпосадовців органів безпеки та публічних осіб. Вони представилися організацією, яка «давно займається виконанням замовлень на силові акції і вирішенням питань через фізичне усунення», а «пріоритетним» напрямком діяльності назвали «проведення акцій масового безпорядку, мінування держструктур, підривна діяльність будь-якого рівня» . На вебсайті «групи» йдеться, що вона надає такі «послуги», як «рекет, замовні вбивства, викрадення автомобілей, завдання тілесних ушкоджень, підпали».

У Національній поліції повідомили, що «проводять перевірку на обʼєктах, щодо яких надійшли анонімні повідомлення про замінування».

«Національна поліція вже не перший рік стикається з такого роду повідомленнями, напрацьований відповідний алгоритм реагування та такі події. Не виключено, що у такий спосіб ворог намагається дестабілізувати ситуацію у регіонах нашої держави, тож застосовує для цього інформаційно-психологічні спецоперації», – йдеться у повідомленні на офіційному сайті.

За даними правоохоронців, повідомлення про можливе замінування отримали вже понад півтори тисячі різних об’єктів по всій Україні.

14 жовтня представники Національної поліції перевірили офіс Радіо Свобода у Києві і не виявили там вибухового пристрою.

У пресслужбі СБУ повідомили «Схемам», що «випадок із масовою розсилкою повідомлень про фейкові мінування варто розглядати через призму ІПСО (психологічна операція), спрямованої на поширення панічних настроїв у громадян нашої держави».

8 жовтня редакція Радіо Свобода опублікувала розслідування про те, що російські спецслужби масово використовують неповнолітніх українців для підпалів автомобілів військовослужбовців ЗСУ і будівель ТЦК в межах дезінформаційної кампанії РФ. На меті, як встановили журналісти – показати, що в Україні нібито існує активне підпілля, яке у такий спосіб виступає проти загальної мобілізації. Тоді журналістки виявили, що українських дітей вербують за допомогою мережі пов’язаних між собою ботів і каналів у телеграмі, де пропонують за підпали «швидкі гроші».

Журналісти також тоді проаналізували дані щодо десятків підпалів військових авто підлітками по всій Україні, й безпосередньо поспілкувалися з неповнолітніми паліями, затриманими працівниками СБУ й Нацполіції. А також провели власний експеримент – поспілкувалися з «кураторами», щоб з’ясувати, як організована схема вербування, в якому вигляді дають завдання і чому малолітні виконавці – в пріоритеті у замовників.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Небезпечний тренд: ФСБ вербує українських дітей для підпалів авто ЗСУ