«Поверніть мене додому»: Радіо Свобода покаже фільм про депортацію українських в’язнів

Кадр із фільму «Повернуть мене додому»

Журналісти проєкту «Ти як?» підготували документальний фільм про незаконне вивезення засуджених з окупованих територій України до Росії восени 2022-го року, а також про те, як після відбування покарань у російських в’язницях, українці намагаються повернутися додому через Грузію.

Прем’єрний показ пройде 11 липня в «Українському Домі» у Києві о 19:00. Після перегляду документальної стрічки відбудеться обговорення за участі правозахисників, представників влади та медіа. Тема дискусії – «Чи можливі нові ордери МКС проти посадовців РФ?»

Скриншот із фільму «Повернуть мене додому»

В цей же день відбудеться прем’єра на YouTube-каналі Радіо Свобода. Відео стане доступним о 20:00.

Стрічка розповідає про українців, які пережили депортацію в Росію. Герої фільму – Руслан, Володимир і Юрій – відбували покарання за крадіжки у в’язницях Херсонщини. До виходу на волю їм залишалися лічені місяці. Коли почалася війна, вони написали заяви щодо захисту Україну, але їх не випустили з в’язниці. Так чоловіки потрапили в окупацію. А потім стали одними із близько трьох тисяч депортованих до Росії.

Скриншот із фільму «Повернуть мене додому»

Там чоловіки відбули своє покарання за рішенням українських судів. Їм пропонували російські паспорти і агітували йти воювати за Росію. Коли ж ексзасуджені українці відмовилися – їх без документів видворили на російсько-грузинський кордон, де вони на місяці застрягли в очікуванні повернення додому.

Скільки засуджених ще перебувають у депортації? Як українці намагаються повернутися додому через Грузію? І чи готові ексзасуджені йти захищати Україну? Про це авторка Мар’яна Сич розкаже у фільмі «Поверніть мене додому». Режисер – Назар Питель.

Скриншот із фільму «Повернуть мене додому»

Зазначимо, що допрем’єрний показ стрічки відбувся 23 червня у Грузії в рамках міжнародного фестивалю «ZEG Tbilisi storytelling festival», де отримав схвальні професійні відгуки колег.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Європейський союз призупинив процес вступу Грузії до блоку – посол ЄС в Грузії