Рада заборонила представникам Росії бути спостерігачами на виборах в Україні

В українському МЗС раніше казали, що не прийматимуть заявки про реєстрацію російських спостерігачів на президентських виборах

Верховна Рада заборонила участь спостерігачів з Росії на виборах в Україні. За відповідний законопроект проголосували 232 депутати за мінімально необхідних 226.

Документ передбачає заборону бути офіційним спостерігачем від іноземних держав та міжнародних організацій особам, які є громадянами держави, яку в Україні визнано державою-агресором або окупантом. Крім того, забороняється бути спостерігачами особам, яких така держава запропонувала або внесла як спостерігачів.

Закон набирає чинності наступного дня після його опублікування.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Серед ймовірних спостерігачів ОБСЄ на виборах в Україні – двоє росіян

Напередодні ЦВК повідомляла, що зареєструвала 91 офіційного спостерігача від міжнародних організацій та іноземної держави на виборах президента України.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін 9 січня повідомляв, що МЗС України не прийматиме заявки про реєстрацію російських спостерігачів на президентських виборах.

21 січня в Центральній виборчій комісії Росії повідомили, що подали до МЗС своєї країни перелік осіб, які, на думку Москви, мали б стати спостерігачами на виборах президента України 31 березня від ОБСЄ для короткострокового і довгострокового спостереження.

22 січня заступник міністра закордонних справ Росії Григорій Карасін сказав, що Росія буде домагатися допуску своїх спостерігачів на президентські вибори в Україні.

Вибори президента України відбудуться 31 березня 2019 року. Остаточний список кандидатів Центрвиборчком має оголосити до 9 лютого.