Укргідрометцентр попереджає про пил, який із Каспійської низовини в Україну приносить вітер

Синоптики очікують, що ситуація з пилом утримається до п'ятниці. Фото архівне

Укргідрометцентр попереджає, що вітер приносить в Україну пил із Каспійської низовини, де сьогодні спостерігається пилова буря і високе запилення повітря.

«Оскільки вітер зараз переносить повітря з того регіону, тобто з південного сходу, то піднятий в Каспії пил у вигляді найдрібніших його частин переноситься в Україну у верхніх шарах атмосфери. Погіршує ситуацію місцева сухість земної поверхні, додаючи до запилення місцеві пилинки та часточки ґрунту, що здіймає вітер», – йдеться у повідомленні.

За даними гідрометцентру, цей дрібний пил осідає в Україні у Полтавській, Дніпропетровській, Сумській, Харківській, Запорізькій, Донецькій, Луганській областях, невелика кількість також потрапляє на територію Черкаської та Кіровоградської областей.

Також прогнозується, що на Київщину пил потрапить 1 та 2 жовтня, але його кількість буде вже меншою. Втім для Київщини, Чернігівщини та Сумщини якість повітря може погіршуватися ще й через переміщення оксиду вуглецю із задимленням.

Синоптики очікують, що ситуація з пилом утримається до п'ятниці, коли напрям вітру в Україні зміниться на південний та західний. Пил потраплятиме до України хвилями, тобто покращення чергуватимуться з погіршеннями видимості та якості повітря.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Києві у вересні було 11 температурних рекордів – обсерваторія Срезневського