Пєсков просить не повʼязувати зміни у ядерній доктрині РФ з війною проти України

За його словами, спецоперація («спеціальна військова операція» – офіційне російське позначення війни проти України) продовжує йти своїм ходом

Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков закликав надмірно не апелювати до змін у ядерній доктрині в контексті СВО («спеціальна військова операція» – офіційне російське позначення війни проти України).

«Не потрібно перебільшувати цей документ. Він надзвичайно важливий, таким чином, і відповідним чином будуть формуватися важливі рішення. Але спеціальна військова операція йде за планом, і не все потрібно привʼязувати до цього», – сказав речник журналістам.

Пєсков заявив про це, відповідаючи на запитання щодо ймовірності ядерної відповіді через атаку безпілотників на Росію.

29 вересня російська протиповітряна оборона знищила 125 українських безпілотників у семи регіонах РФ, а також над Азовським морем. Одне з нових положень доктрини передбачає, що достовірна інформація про масштабну повітряну атаку на Росію може виправдати ядерну відповідь Москви.

Путін 25 вересня заявив про ядерну відповідь на тлі прагнень Києва отримати від Заходу дозвіл на удари західною зброєю вглиб РФ.

За його словами, Росія в оновленій редакції своєї ядерної доктрини планує розглядати як спільний напад агресію з боку будь-якої неядерної держави, але за участю чи за підтримки ядерної країни. Путін зазначив, що Москва розглядатиме можливість застосування ядерної зброї вже при отриманні «достовірної інформації про масований старт засобів повітряно-космічного нападу». Йдеться про літаки стратегічної і тактичної авіації, крилаті ракети, безпілотники, гіперзвукові й інші літальні апарати.

В Офісі президента України назвали слова Путіна черговим «ядерним шантажем».

7 вересня директор Центрального розвідувального управління (ЦРУ) Вільям Бернс, коментуючи погрози Росії застосувати ядерну зброю, заявив, що Путін продовжуватиме періодично погрожувати прямою конфронтацією Заходу, але ці погрози не повинні залякати Захід.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Путін погрожує. На світ чекає нова гонка ядерних озброєнь?