Путін отримав запрошення на саміт БРІКС у ПАР, попри міжнародний ордер на його арешт

Наразі точно невідомо, чи поїде Путін на саміт

Незважаючи на міжнародний ордер на арешт, президента Росії Володимира Путіна запросили на саміт країн БРІКС у Південно-Африканській Республіці в серпні.

Як повідомляє агентство dpa, усі п’ять голів держав БРІКС, блоку, до якого входять Бразилія, Росія, Індія, Китай і ПАР, отримали запрошення на саміт, запланований на 22-24 серпня в Йоганнесбурзі, заявила міністерка закордонних справ ПАР Наледі Пандор на зустрічі з головами МЗС країн БРІКС 1 червня.

Недавно керівництво Південно-Африканської Республіки заявило, що надасть дипломатичний імунітет учасникам двох зустрічей країн БРІКС.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Влада ПАР просить Путіна не приїжджати на саміт БРІКС: «немає варіанта не заарештовувати» його – ЗМІ

Як повідомляло агентство Bloomberg із посиланням на заяву влади ПАР, наданий імунітет поширюватиметься на зустріч міністрів закордонних справ країн блоку, що проходить 1 і 2 червня у Кейптауні, і на саміт голів держав БРІКС, який відбудеться з 22 по 24 серпня.

У Департаменті міжнародних відносин та співпраці ПАР повідомили, що це «стандартна процедура, яку проводять для всіх міжнародних конференцій і самітів, незалежно від рівня участі».

17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт голови Кремля Володимира Путіна, а також уповноваженої з прав дитини при президенті РФ Марії Львової-Бєлової.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ПАР дасть дипломатичний імунітет учасникам саміту БРІКС, на який запрошений Путін

За версією суду, вони є відповідальними за примусову депортацію дітей з окупованих територій України. У РФ після видачі ордера заявили, що повернуть дітей, коли будуть безпечні умови.

Ордер суду означає, що Преторія мала б затримати Путіна після прибуття на зустріч БРІКС.

Наразі точно невідомо, чи поїде Путін на саміт. 30 травня у Кремлі заявили, що Росія візьме участь у запланованому в ПАР саміті БРІКС на «належному рівні». Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив про це, відповідаючи за запитання про те, чи візьме Путін участь у зустрічі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Росія визнає українських дітей «сиротами» і віддає на усиновлення – розслідування