Лідери G7 кажуть, що Путін став на «хибну сторону історії», атакуючи Україну

Люди тримають плакати і розмахують українськими прапорами під час проукраїнської демонстрації біля посольства Росії, Лондон, 23 лютого 2022 року

«Група семи» назвала вторгнення Росії в Україну «серйозною загрозою» глобальному порядку. Лідери G7 заявляють, що президент Росії Володимир Путін став на хибну сторону історії, розпочавши війну в Європі.

Заяву оголосили після віртуальної зустрічі групи 24 лютого, у той час, як військові дії Росії викликали обурення й осуд по всьому світі.

G7 заявила, що «готова діяти» у разі потенційних перебоїв у постачанні енергоносіїв і відзначила, що готова підтримати гуманітарною допомогою очікувану хвилю біженців і переміщених осіб.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Росії понад тисячу людей затримали на антивоєнних акціях, найбільше – в Москві

Президент США Джо Байден, який планує виступити публічно з Білого дому у зв'язку із діями Росії в Україні, взяв участь у зустрічі разом зі своїми колегами з інших країн G7 – Великої Британії, Канади, Франції, Німеччини, Італії та Японії.

Європейський союз також посилює свою відповідь на вторгнення Росії в Україну. Він погодиться на подальші санкції, «які накладуть на Росію масові і тяжкі наслідки за її дії», – ідеться у проєкті заяви Європейської ради, отриманої Радіо Свобода.

У заяві, де висвітлюються висновки саміту ЄС, ідеться про те, що санкції будуть введені у тісній координації з партнерами та союзниками. Також пролунали заклики до подальшого пакету санкцій, який також охоплюватиме Білорусь.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Президент Чехії Земан закликав відключити Росію від SWIFT

ЄС засуджує «неспровоковану та невиправдану агресію проти України». У заяві також ідеться про те, що військові дії Росії порушують міжнародне право і підривають європейську і глобальну безпеку та стабільність.

«Росія несе повну відповідальність за цей акт агресії та всі руйнування та втрати людей, які вона спричинить. Вона відповідатиме за свої дії», – йдеться у повідомленні.

23 лютого блок, який налічує 27 членів, оголосив про санкції проти високопоставлених чиновників Кремля, включаючи міністра оборони Сергія Шойгу. Очікується, що додаткові санкції будуть затверджені пізніше 24 лютого.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Шольц: Росія заплатить гірку ціну за «війну Путіна»

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель заявив, що новий раунд санкцій буде «найсуворішим», що коли-небудь запроваджував ЄС. Він також додав, що будуть «як секторальні, так і індивідуальні» санкції.

Раніше, 24 лютого, ЄС викликав посла Росії в Європейському союзі передати їхній «найрішучіший осуд» нападу на Україну, ідеться у заяві зовнішньополітичної служби блоку.

Посла Володимира Чижова засудили за «неспровоковане, невиправдане вторгнення збройних сил Російської Федерації в Україну» і закликали донести до Москви вимогу Брюсселя про негайне припинення військових дій, йдеться у повідомленні.

Your browser doesn’t support HTML5

«Этот Вова очень сильно не прав» – одесити про напад Росії