У Росії число противників переобрання Путіна досягло максимуму з 2014 року – опитування

Половина з тих, хто не хоче переобрання Путіна, кажуть, що він «засидівся, набрид і йому пора на пенсію»

41 відсоток росіян не хочуть бачити Володимира Путіна президентом Росії після 2024 року, свідчать дані лютневого дослідження «Левада-центру».

Половина з тих, хто не хоче переобрання Путіна, кажуть, що він «засидівся, набрид і йому пора на пенсію». Корупцією своє бажання змінити керівника країни пояснюють тільки вісім відсотків респондентів.

Соціологи запитували і про дії противників Путіна в разі, якщо він все ж піде на новий термін. Із них більше ніж половина мають намір проголосувати за іншого кандидата, а 30 відсотків не підуть на вибори. 7 відсотків заявляють про готовність виходити на протестні акції, якщо вони будуть.

Server error

Oops, as you can see, this is not what we wanted to show you! This URL has been sent to our support web team to look into it immediately. Our apologies.

Будь ласка, використайте пошук

Дослідження, питання для якого були сформульовані спільно з «Відкритими медіа», проводилося з 18 по 24 лютого. У ньому взяли участь 1601 людина віком від 18 років.

Як пишуть «Відкриті медіа», в питанні пролонгації правління Путіна настрої росіян наближаються до «докримського рівня». У жовтні 2013 року зміни президента Росії бажали 45% населення, а його переобрання – 33%.

Після окупації Криму, в листопаді 2014 року, число тих, хто хотів зміни владної команди, скоротилося до 19%, а за переобрання Путіна виступали 58% опитаних.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Росія: рівень довіри до Путіна опустився до 53 відсотків – опитування

У 2018 році кількість тих, хто бажав зміни влади в Росії, зросла до 27 відсотків, в 2019-му – до 38 відсотків. Згідно з результатами опитування «Левада-центру» в березні 2020 року, до голосування зі схвалення змін до конституції Росії, проти переобрання Путіна виступали 40 відсотків респондентів, а 46 відсотків підтримували цю ідею.

У січні минулого року президент Росії запропонував змінити конституцію. Норма про «обнулення» президентських термінів, що теоретично дозволяє Путіну залишатися президентом до 2036 року, з’явилася при схваленні поправок у Держдумі в березні.

Остаточно зміни були схвалені на так званому загальноросійському голосуванні, яке проходило кілька днів і завершилося 1 липня 2020 року.